‘Oranje gedrogeerd op de WK’s van 1974 en 1978’

Het Nederlands elftal nam gedrogeerd deel aan de WK’s van 1974 en 1978. Dat zegt toenmalig bondsarts Frits Kessel in het boek Voetbalmysteries. Opgelost van Guido Derksen, dat deze week verschijnt. Naar eigen zeggen heeft Kessel zelf geen doping verstrekt aan spelers.

Uit het boek van Derksen blijkt dat doping in het voetbal tussen de jaren vijftig en tachtig gemeengoed was. Bij clubs als DOS, Ajax, Feyenoord en FC Twente zouden er in die dagen volop pilletjes en amfetaminen zijn ingenomen.

Deze zomer werd al bekend dat er in het toenmalige West-Duitsland in dezelfde periode op grote schaal van staatswege doping is verstrekt aan sporters. Dat zou ook kunnen gelden voor het West-Duitse elftal dat Nederland versloeg in de WK-finale van 1974.

In reactie daarop zei Johnny Rep, die meespeelde in die finale, tegen RTV Noord-Holland dat ook Nederlanders weleens verboden middelen namen. „Ik heb zelf weleens zo’n amfetaminepilletje gehad voor een Europa Cup-wedstrijd. Zo raar is het niet”, aldus Rep, die met Ajax twee Europa Cups en een wereldbeker won.

Rep zei dat hij in 1974, tijdens de verloren WK-finale tegen gastland West-Duitsland, niet stilstond bij dopinggebruik. „Als je achteraf kijkt, denk je: er zit wel wat in. Maar wat denk je van die Zuid-Amerikanen tegen wie we met Ajax speelden in de wereldbeker? Die stonden stijf van de amfetamine”, zo verwees hij naar het Argentijnse Independiente.

Rep verdenkt ook zijn WK-tegenstanders Brazilië en Uruguay ervan dat ze in 1974 doping gebruikten. „Ze waren helemaal wild, maar dat zie je pas als je er achteraf naar terugkijkt.”

Auteur Guido Derksen betwijfelt of doping in het voetbal na de jaren tachtig minder is geworden.