Onduidelijkheid over dodental Filippijnen

Een schip ligt naast verwoeste huizen in Tacloban.
Een schip ligt naast verwoeste huizen in Tacloban. Foto AFP / Ted Aljibe

Over het dodental na tyfoon Haiyan is vanavond internationaal verwarring ontstaan. De Verenigde Naties lieten per abuis weten dat de megastorm 4460 levens had geëist, terwijl dat juist het aantal is dat wordt opgevangen in evacuatiecentra van de VN, meldt persbureau AP.

Het zou een enorme sprong in het dodental zijn geweest. Eerder op de dag was nog sprake van ruim 2300 doden. Eigenlijk is sinds de storm afgelopen week over de archipel raasde onduidelijkheid hoeveel doden er zijn gevallen. Cijfers zijn moeilijk te verifiëren, doordat het rampgebied moeilijk toegankelijk is. Eerder werd nog gevreesd voor tienduizend doden.

Aantal ontheemden blijft stijgen

“Tienduizenden mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd of leven in wat er nog over is van hun huizen”, zei de noodhulpcoördinator van de VN, Valerie Amos, tijdens een persconferentie in hoofdstad Manila. Het aantal ontheemden is ook naar boven bijgesteld van zo’n 600 naar ruim 921 duizend ontheemden.

Tyfoon Haiyan kwam afgelopen weekend aan land en zorgde voor grote verwoesting. Een van de zwaarst getroffen gebieden is het eiland Leyte en de provinciehoofstad Tacloban. Haiyan was een van de zwaarste stormen ooit.


Grotere kaart weergeven

De noodhulp kwam moeizaam op gang. De meest verwoeste gebieden waren amper te bereiken. Inmiddels zijn er Britse en Amerikaanse schepen ingezet, hebben onder meer China en de Europese Unie financiële steun toegezegd en stuurt Japan duizend militairen naar de archipel voor noodhulp. De VN lieten eerder weten 301 miljoen dollar nodig te hebben voor hulp aan de getroffen gebieden.

Toen Haiyan ontstond, werd al duidelijk dat het er een zou worden met uitzonderlijke windsnelheden. Nog voordat het vasteland van de Filippijnen werd bereikt, werden er windsnelheden gemeten tot zo’n 315 kilometer per uur.

    • Laura Klompenhouwer