Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dijsselbloem: recessie voorbij, maar herstel economie is nog pril

Minister Dijsselbloem waarschuwde vanochtend dat het herstel van de Nederlandse economie nog broos is.
Minister Dijsselbloem waarschuwde vanochtend dat het herstel van de Nederlandse economie nog broos is. Foto ANP / Martijn Beekman

Nederland is bezig uit de crisis te komen, maar het herstel is nog pril. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vanochtend in reactie op de nieuwste CBS-cijfers waaruit blijkt dat Nederland officieel uit de recessie is. De oppositie is kritisch op de manier waarop het kabinet-Rutte de crisis aanpakt.

Het CBS maakte vanochtend bekend dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met 0,1 procent is gegroeid. De export groeide licht en de krimp van de investeringen was kleiner. Het banenverlies houdt echter aan: het aantal banen lag in het derde kwartaal 46.000 lager dan in het tweede kwartaal. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 160.000 banen minder.

Dijsselbloem zei vanochtend tegen persbureau ANP dat Nederland uit “een diep dal” klimt:

“Er is dan ook geen reden voor al te veel optimisme. Zo verdwijnen er nog steeds veel banen, zijn de binnenlandse bestedingen nog laag en verkeren de overheidsfinanciën nog in zwaar weer. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën is nodig om duurzame economische groei te krijgen.”

Kamp: eindelijk een heel klein plusje

Minister Kamp van Economische Zaken (VVD) was ook voorzichtig optimistisch over de CBS-cijfers. “We zijn eindelijk, met een heel klein plusje, uit de krimp gekomen”, aldus Kamp in een reactie voor de camera’s van RTL Z. De minister benadrukte ook dat het kabinet moet doorgaan met bezuinigen om het grote banenverlies van het afgelopen jaar ongedaan te maken:

“Om banen te creëren en te behouden is het absoluut noodzakelijk om zelf orde op zaken te stellen. Wij doen drie dingen op dezelfde tijd: bij de overheid de financiën op orde brengen, structurele hervormingen doorvoeren en op de korte termijn stimuleren.”

Wilders: kabinet ‘vernietigt’ banen

De oppositiepartijen reageren kritisch op de CBS-cijfers. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob is vooral geschrokken van de werkloosheidscijfers:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Nederland uit de recessie, maar het banenverlies blijft onverminderd zorgelijk. #cbs

PVV-leider Geert Wilders stelt dat het kabinet-Rutte banen en bedrijven “vernietigt”:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders CBS: grootste banenverlies sinds 1995 en verdere afname consumptie. Rutte vernietigt banen en bedrijven. NL heeft belastingverlaging nodig!