Dicht bij bemanning en passagiers van de Titanic

None

Gouden sieraden liggen er, en porseleinen servies. Maar ook een eenvoudige koksmuts, een bril en zelfs een paar muntjes zijn mooi uitgelicht in een glazen vitrine. Geschiedenis nivelleert. Deze objecten zijn aan boord geweest van de RMS Titanic en daarom zijn ze allemaal bijzonder. Dat is een opmerkelijke ervaring op Titanic: The Artifact Exhibition die vandaag opent in de Amsterdam EXPO. De gewone verschillen in status tussen voorwerpen zijn opgeheven; het servies van de derde klasse, eenvoudige witte borden met het logo van de White Star Line erop, is niet minder evocatief dan de kobaltblauwe exuberantie van de eerste klas. Al deze dingen zijn gezonken met het schip, dat als grootste schip ter wereld al beroemd was voordat het in april 1912 aan zijn eerste en laatste reis begon. Ondersteund door foto’s en teksten brengen ze de passagiers en bemanning heel dichtbij.

Op deze tentoonstelling is alles echt. Nou ja, bijna alles. Om in de stemming te komen is een aantal zaken nagebouwd, waaronder een gang, een eerste- en een derdeklashut en een stuk ijsberg. Dat is wat wat onwennig, maar in Amerika gaat men veel verder. Op Titanic-tentoonstellingen daar lopen acteurs in kostuums die passagiers en bemanningsleden naspelen.

Het bedrijf Premier Exhibitions heeft de rechten op het bergen van spullen uit het wrak, dat in 1985 werd teruggevonden. Meer dan 5.000 voorwerpen hebben ze naar boven gehaald. Er zijn soms over de hele wereld meer dan vijftien verschillende Titanic-tentoonstellingen aan de gang.

In Amsterdam is er ook een zaal over Nederland in 1912. Tevens is er extra aandacht voor de drie Nederlanders op het schip, kok Hendrik Bolhuis, directeur van de Holland-Amerika Lijn Johan Reuchlin en stoker Wessel van der Brugge. Geen van drieën overleefde de ramp. Van Reuchlin zijn onder meer briefjes en ansichtkaarten te zien die hij aan boord aan zijn vrouw en kinderen schreef. Van Bolhuis zijn een kookboek en andere spullen te zien die niet aan boord van de Titanic zijn geweest. Hij had zijn koffer voor het begin van de reis in Southampton achtergelaten. Maar ook deze voorwerpen horen nu bij de ramp met de Titanic.

‘Titanic: The Artifact Exhibition’. T/m 11 mei 2014. Amsterdam EXPO

    • Bianca Stigter