De angst en eenzaamheid tijdens een gijzeling

None

Informatief Serie

Gegijzeld

Nederland 2, 23.00-23.40u.

Eerste aflevering van vijfdelige serie over een onderwerp dat, een week na het drama in Reuven en de voortdurende kidnap van Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen (in Jemen), van Sjaak Rijke (die al twee jaar vastzit in Mali) en van Ewold Horn (in de Filippijnen), pijnlijk actueel blijft.

In iedere aflevering van deze reeks een reconstructie van een ontvoeringszaak met direct betrokkenen: de ontvoerden zelf, hun familie, onderhandelaars en in een enkel geval zelfs de dader of daders.

Wat heeft de ontvoering met hen gedaan? Hoe eenzaam en angstig hebben ze zich gevoeld, tot wie hebben ze gebeden en wie hebben ze vervloekt?

In de aflevering van vanavond het nog niet eerder vertelde relaas van twee Nederlandse waterbouwkundigen, Wilbert Elderhorst en Jac van der Gun.

Het tweetal werd, samen met TNO-collega Gerard Jeurissen, in 1994 in Jemen ontvoerd en wekenlang vastgehouden in opdracht van een sjeik van de Gham-stam die een conflict met de regering van zijn land had en een vermogen aan losgeld eiste.

Na lang onderhandelen kwam het trio vrij. De impact van deze gebeurtenis op hun leven blijkt ook twintig jaar later nog steeds groot.