‘Coalitie wil bezuinigingen rechtsbijstand afzwakken’

Advocate Benedicte Ficq (midden) bij de Amsterdamse rechtbank waar advocaten maandag demonstreerden tegen de bezuinigingsplannen van Justitie.
Advocate Benedicte Ficq (midden) bij de Amsterdamse rechtbank waar advocaten maandag demonstreerden tegen de bezuinigingsplannen van Justitie. Foto ANP / Koen van Weel

De bezuinigingen op de door de overheid gefinancierde rechtshulp moeten worden afgezwakt. Dat vinden coalitiepartijen VVD en PvdA, melden verschillende media. De VVD vindt volgens RTL Nieuws dat grotere en ingewikkelde zaken niet in gevaar mogen komen.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zegt tegen NU.nl dat de bezuinigingen er niet toe mogen leiden dat de toegang tot de rechter wordt beperkt.

Het kabinet wil 85 miljoen euro op de gefinancierde rechtshulp bezuinigen, onder meer door het uurtarief voor de advocaten met een derde te verlagen. De advocaten protesteren tegen deze plannen. Zij stellen dat ze door de bezuiniging onder de kostprijs moeten werken en dat het aanbod van goede rechtsbijstand voor de verdachten dan afneemt.

Recourt: overheid moet zelf minder vaak naar rechter stappen

De PvdA wil nu op een andere manier bezuinigen, onder meer door de kosten voor het beginnen van een rechtszaak voor de overheid fors te verhogen. De overheid gaat dan beter nadenken over alternatieven, zegt Recourt. Hij wijst erop dat de overheid vaak zelf te makkelijk rechtszaken begint.

“Vaak tegen burgers, die een ellenlange juridische strijd tegen de overheid niet kunnen betalen.”

Tegen de NOS zegt Recourt dat als zaken bij de overheid ook echt “financieel pijn doen” de overheid zelf ook minder snel naar de bestuursrechter stapt:

De hogere griffierechten zouden de procedures tot een minimum moeten beperken. De overheid wordt dan geprikkeld conflicten zo vroeg mogelijk op te lossen. De Tweede Kamer debatteert donderdag met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven over de geplande bezuinigingen.