Beroemdemeidenlol: het ‘stijlboek’ van Van Houten en Reijn

Antiglamour van Halina Reijn en Carice van Houten is volgens kunstredacteur Paul Steenhuis veel meer dan een stijlboek geworden. Hij beloonde het vandaag in NRC Next met vijf ballen.

Het doorsnee stijlboek gaat volgens Paul Steenhuis, die het zojuist gepubliceerde Antiglamour van actrices Halina Reijn en Carice van Houten recenseerde,  over  “welk zwart jurkje je het best bij welke gelegenheid kan aantrekken” en is “meestal gelikt en kil glamoureus. En gespeend van iedere humor”.

Antiglamour is dat niet. Steenhuis definieert het boek als “het vieren van een vriendschap” omdat het je “je deelgenoot maakt van hun meidenlol en -leed in de wereld, en hun commentaar erop”.

Eerder waren Van Houten en Reijn al in De Wereld Draait Door om over hun boek te praten:

De sfeer in het boek is volgens Steenhuis goed te vergelijken met het filmpje dat het duo in 2009 maakte, toen ze op weg waren naar Londen voor de première van de film Valkyrie met Tom Cruise, waarin ze beiden een rol hadden (vanaf 0.55):