Saturnus samen met ons én de buren op één foto

Foto NASA/JPL

Hij werd van tevoren aangekondigd, en hij is gemaakt: deze adembenemende panoramafoto van het ringenstelsel van Saturnus. Mét, en dat is misschien wel het mooiste, ook de aarde en haar twee ‘buurplaneten’, Venus en Mars, erop. De buren staan hier wat ver weg, omdat Venus en Mars zich tijdens de opnames aan de andere kant van de zon bevonden, maar wie goed kijkt kan zien dat Mars naar rood neigt, terwijl de aarde een pale blue dot is . De opnames, met de Cassini-ruimtesonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, vonden plaats gedurende vier uur, op 19 juli 2013. Op dat moment stond Saturnus tussen de zon en de Cassini, zodat de groothoekcamera’s platen konden schieten (323 in totaal, waarvan 141 hier zijn gebruikt) zonder dat felle zonnestralen de apparatuur beschadigde. Het is de derde keer dat de aarde vanaf zo ver weg in de ruimte op de foto is gezet, en de eerste keer dat het in ‘natuurlijke’ kleuren is gebeurd – door opnames met rood-, groen-, en blauwfilters te combineren.