15 jaar cel en tbs voor roofmoord op Friese weduwe

De 33-jarige Robert Jan V. uit het Friese Fochteloo is veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de overval met dodelijke afloop op de weduwe Marijke Heijltjes uit Oosterwolde. De rechtbank in Leeuwarden bepaalde vanmiddag dat hij schuldig is aan doodslag. Het slachtoffer werd vorig jaar op 12 september door haar dochter gevonden in een plas bloed.

De 67-jarige vrouw is door meerdere messteken om het leven gekomen. Een dag eerder was V. van plan geweest in te breken bij haar woning even buiten Oosterwolde. Om zich ervan te vergewissen dat er niemand thuis was, had hij aangebeld.

V. liet slachtoffer bloedend op de grond liggen

Nadat de bewoonster de deur had opengedaan ontstond een worsteling. De vrouw liep diverse messteken op, onder andere in vitale delen van het lichaam. V. liet haar hevig bloedend op de grond liggen, terwijl hij op zoek ging naar geld. Hij vertrok met twee tientjes op zak, het slachtoffer aan haar lot overlatend.

De Leeuwarder rechtbank stelde vast dat de vrouw de overval had overleefd als ze tijdig medische hulp had gekregen. Drie dagen na de overval op de weduwe gebruikte de Fries hetzelfde mes waarmee hij de vrouw had doodgestoken om een snackbar in Bakkeveen te beroven.

In de daaropvolgende maanden pleegde de man twee overvallen op hetzelfde tankstation in Oosterwolde en op de Scapino in Oosterwolde. Op 29 maart mislukte een overval op de Primera in Oosterwolde. De overvaller werd overmeesterd door de eigenaar van de winkel en een klant, een politieman in zijn vrije tijd.

Een week later werd de Fochtelooër aangehouden voor de roofoverval op Marijke Heijltjes. Zijn dna was aangetroffen op een theedoek in de woning van de weduwe. Met de doek had hij zijn handen en het mes schoongeveegd.

Dader verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank oordeelde dat V. zich schuldig heeft gemaakt aan gekwalificeerde doodslag: hij heeft de vrouw om het leven gebracht om een andere misdaad mogelijk te maken. Een psycholoog en een psychiater hebben geconcludeerd dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij heeft een autistische en een persoonlijkheidsstoornis.

Zonder behandeling is de kans op herhaling groot, volgens de gedragsdeskundigen. De rechtbank passeerde het advies van de deskundigen om tbs met voorwaarden op te leggen. Vanwege de ernst van de feiten en het grote recidiverisico legde de rechtbank tbs met dwangverpleging op. De straf is gelijk aan de eis van justitie. (Novum)