Aubergine

De komende tijd zit ik China en zal ik een duik nemen in de Chinese eetcultuur. Deze week ging ik kopje onder in Peking op de avondmarkt. Om te beginnen is het handig om te weten dat in China de regel geldt dat elk schepsel dat met zijn rug naar de hemel loopt, vliegt of

De komende tijd zit ik China en zal ik een duik nemen in de Chinese eetcultuur. Deze week ging ik kopje onder in Peking op de avondmarkt.

Om te beginnen is het handig om te weten dat in China de regel geldt dat elk schepsel dat met zijn rug naar de hemel loopt, vliegt of zwemt kan worden opgegeten. Het is algemeen bekend dat de gemiddelde Aziaat niet vies is van een stoofpotje langzaam gegaarde viervoeter, maar het kan allemaal nog veel gekker: knapperig gefrituurd ongedierte en gekookte eendenembryo’s zijn hier normaal.

Die exotische krokante hapjes worden op vrijwel elke hoek van de straat verkocht, maar in Peking kun je deze rariteiten het best proeven op de Donghuamen-avondmarkt. Met de kleurig rode lampionnetjes en de geurige etenswaren lijkt de lange slinger van voedselstalletjes op het eerste gezicht een onschuldig tafereel, maar in werkelijkheid is het hier alle gekheid op een stokje.

Zeesterren, schorpioenen, grote harige spinnen en de (voortplantings)organen van het halve dierenrijk worden hier op een houten prikker gespiest, in borrelend frituurvet gedoopt en door een berg szechuanpeper gehaald.

De geitenpenis en duizendpoten waren mij iets te mal, maar ik durfde mijn tanden nog wel in een pittig slangetje te zetten. Geen succes bleek, want het arme beest zat vol met graatjes.

Ik trap deze China-reeks daarom af met een zeer diervriendelijk, doch op en top Chinees auberginegerecht.

Snijd de aubergine in de breedte en in de lengte door de helft en hak in reepjes. Vul een bakje met water en zout, en laat de aubergine hier tien minuten in weken. Snijd intussen de paprika’s in dunne reepjes, hak de knoflook fijn en snijd de lente-ui in dunne reepjes van ongeveer 3 centimeter. Los de maïzena op in een twee eetlepels water en zet apart.

Verhit een scheutje olie in de wok en roerbak de aubergine op middelhoog vuur tot deze zacht en goudbruin van kleur is. Haal uit de pan en zet het vuur laag. Bak nu kort de chilibonenpasta (verkrijgbaar bij de toko onder de naam toban jiang) en de knoflook. Doe de gebakken aubergine samen met de paprika’s in de pan en voeg een half glas water toe.

Breng de groente op smaak met een halve theelepel zout, de oestersaus, sojasaus en suiker. Voeg de maïzena toe als het water bijna is verdampt en maak het gerecht af met de gesneden lenteui, peper en sesamolie.

Auberginegerecht (voor 2 personen) 1 aubergine 1 rode paprika 1 groene paprika 4 tenen knoflook 2 lenteuitjes 1 el chilibonenpasta 2 el oestersaus 1 tl sojasaus 1/2 tl suiker 1 el maïzena scheutje sesamolie olie om te wokken

    • Stéphanie Versteeg