Zelfs thuis bevallen is gezellig

De Canadese Colleen Geske schreef en boek en blog over alle interessante, gekke en grappige dingen die haar opvielen in Nederland, zoals voorliefde voor gezelligheid.

Foto ANP

Leer bij aankomst meteen van het woord „gezellig” houden, raadt Colleen Geske buitenlanders aan die naar Nederland verhuizen. Nederlanders doen niets liever dan vragen of je dit woord kent en of je het kunt uitspreken. Nadat ze je het hebben leren reproduceren, liefst inclusief gutturale g’s, volgt gegarandeerd de opmerking dat er in geen enkele taal een correcte vertaling bestaat.

De Canadese Colleen Geske verhuisde in 2010 naar Amsterdam en wilde al snel een boek schrijven over alle interessante, gekke en grappige dingen die haar opvielen, zoals de Nederlandse voorliefde voor gezelligheid. „Directe aanleiding was de vaststelling dat een bepaald type mannen boven de vijfenveertig hier vaak met een rode of gekleurde broek rondlopen, zonder dat ze een modestatement proberen te maken. Dat had ik in geen enkel ander land gezien”, vertelt Geske die onder meer in Frankrijk woonde. Toen ze hoorde over het Amerikaanse blog Stuff White People Like, een lijst met alle voorkeuren van hippe New Yorkers zoals koken met zeezout en yoga, besloot ze haar geluk eerst online te beproeven. Geske verwachtte dat een paar mede-expats en toeristen haar blog zouden lezen, maar het werd immens populair, ook onder Nederlanders. Maandelijks heeft ze zo’n 100.000 tot 200.000 bezoekers.

Vijftig onderwerpen van het blog zijn nu gebundeld in een Engelstalig boekje. De Canadese bespreekt voornamelijk clichés – de Nederlandse voorliefde voor melkproducten, haring en de nationale hysterie als het over Sinterklaas en schaatsen gaat. Ze gaat geregeld kort door de bocht, maar doet dit op een erg grappige manier. Zo komt ‘gezelligheid’ ook terug in het item over natuurlijk bevallen. Toen Geskes huisarts haar voorstelde om thuis te bevallen, zonder ruggenprik, vroeg ze waarom ze dat in hemelsnaam zou willen. „Omdat het gezelliger is”, was het antwoord. Haar verbazing is voor andere buitenlanders herkenbaar. Toen ze op het verjaardagsfeest van een kennis voor het eerst door een andere gast werd gefeliciteerd, vroeg de Canadese zich af hoe die vreemden wisten dat ze een nieuwe baan had gekregen. Over veel onderwerpen verzamelde ze grappige feitjes zoals dat er in Nederland per jaar 14 miljoen kilo hagelslag wordt geconsumeerd.

„Ik woon hier erg graag”, vertelt Geske. „Het zijn plagerijen, net zoals kinderen op het schoolplein medeleerlingen plagen die ze eigenlijk erg leuk vinden.” Volgens haar is het de luchtige toon van haar blog die ervoor zorgt dat het zo populair is en het feit dat het moeilijk is voor Nederlanders om ‘als insider’ te zien wat er uniek is aan hun levenswijze. Geske: „Het is leuk om te lezen hoe jouw wereld eruitziet door de ogen van een buitenstaander.” Recentelijk werd de tienduizendste reactie van een lezer toegevoegd aan het blog. Opvallend: deze reacties zijn voornamelijk positief, niet gebruikelijk online. Geske besloot in haar boek bij elk onderwerp een vijftal van deze online commentaren op te nemen.

Stuff Dutch People Like van Colleen Geske (€15,95) wordt zaterdag om 15u gepresenteerd in The American Book Center in Amsterdam met stroopwafels en jenever.