Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Woekerpolis.nl daagt Nationale Nederlanden

Foto ANP / Koen Suyk

Vereniging Woekerpolis.nl heeft Nationale Nederlanden vandaag voor de rechter gedaagd. De verzekeraar heeft volgens de vereniging jarenlang gebrekkige beleggingspolissen verkocht. Woekerpolis.nl, dat vijftigduizend leden heeft, wil dat klanten hiervoor gecompenseerd worden.

Nationale Nederlanden heeft de afgelopen tientallen jaren zevenhonderdduizend woekerpolissen verkocht. De kosten van deze beleggingsverzekeringen bleken te hoog en er werden te hoge rendementen voorgespiegeld. Hierdoor werd veel minder rendement behaald dan klanten hadden verwacht. Volgens Woekerpolis.nl loopt de gemiddelde schade in de duizenden euro’s.

Ook andere verzekeraars kunnen dagvaardingen tegemoetzien, kondigt de vereniging aan. Daartoe behoren onder meer Aegon, Allianz en ASR. Gedupeerden die een woekerpolis hebben van deze verzekeraars of van Nationale Nederlanden kunnen zich bij de civiele zaak aansluiten.

Het financiële klachteninstituut Kifid behandelt momenteel al een zaak tegen Nationale Nederlanden over woekerpolissen. In een tussenuitspraak oordeelde het Kifid al dat verzekeraar consumenten onvoldoende heeft geïnformeerd. Nationale Nederlanden moet volgens het Kifid de consument hiervoor schadeloos stellen.

Voor het vaststellen van de schade is een expert ingeschakeld. De einduitspraak van het Kifid wordt nog dit jaar verwacht.

Volgens voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl Ab Flipse gaat de civiele zaak tegen Nationale Nederlanden verder dan de Kifid-zaak. Volgens hem kijkt het Kifid alleen naar een vergoeding voor de te hoge afsluitkosten. Woekerpolis.nl wil echter ook een schadevergoeding omdat er te hoge rendementen zijn beloofd en er ook minder rendement is behaald doordat de kosten te hoog waren.

(Novum)