PvdA wint verkiezingen Friesland - lage opkomst

De PvdA heeft zowel in Heerenveen als in Leeuwarden de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Dat blijkt uit de eerste uitslagen van de gemeenten. In Alphen aan de Rijn is het CDA de grote winnaar; in de nieuwe gemeente de Friese Meren wint de Fryske Nasjonale Partij.

Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, bracht zijn stem uit in het Fries Museum.
Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, bracht zijn stem uit in het Fries Museum. Foto ANP/ Catrinus van der Veen

De PvdA heeft zowel in Heerenveen als in Leeuwarden de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Dat blijkt uit de eerste uitslagen van de gemeenten. In Alphen aan de Rijn is het CDA de grote winnaar; in de nieuwe gemeente de Friese Meren wint de Fryske Nasjonale Partij.

De inwoners van negen gemeenten in Friesland en Zuid-Holland gingen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. In de gemeenten werd vervroegd gestemd in het kader van de herindeling per 1 januari. De negen gemeenten worden er dan vier.

De PvdA krijgt volgens de eerste uitslag in Heerenveen acht zetels, evenveel als de partij er nu heeft. De VVD blijft staan op vier zetels. CDA, D66 en lokale partijen FNP en Gemeentebelangen winnen alle een zetel. GroenLinks en de ChristenUnie verliezen licht.

Ook in Leeuwarden blijft PvdA de grootste partij, zo blijkt uit de voorlopige uitslag. De partij gaat van elf naar twaalf zetels. D66 is de grote winnaar door van twee naar vijf zetels te stijgen. De VVD verliest een zetel, net als PAL/GroenLinks. Het CDA, de Nieuwe Leeuwarder Partij (NLP) en ChristenUnie blijven gelijk. De lokale partij FNP gaat van één naar twee zetels, Nieuw Links debuteert met een zetel.

CDA wint in Alphen, FNP wint in de Friese Meren

In Alphen aan de Rijn is volgens de voorlopige uitslag het CDA de grote winnaar, gevolgd door de partij Nieuw Elan. Het CDA haalt acht zetels, Nieuw Elan zes. De VVD verliest fors en gaat van zeven naar vijf zetels. Pvda en D66 halen ieder vier zetels, de SP drie en GroenLinks twee. De Zuid-Hollandse gemeente wordt vanaf 1 januari uitgebreid met Boskoop en Rijnwoude.

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) is de grootste partij in de nieuwe gemeente de Friese Meren, zo blijkt uit de voorlopige uitslag. De lokale partij komt met negen zetels in de raad, het CDA komt naar verwachting op acht zetels uit. De PvdA en de VVD krijgen respectievelijk vier en drie zetels. ChristenUnie en D66 pakken twee zetels en NCPN, GroenLinks en NPP hebben in de voorlopige uitslag allen één zetel.

De Friese Meren bestaat vanaf 1 januari uit de huidige gemeenten Skarsterlân, Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en een deel van Boarnsterhim. Andere delen van Boarnsterhim worden toegevoegd aan Leeuwarden en Heerenveen.

Lage opkomst

De verkiezingen van vandaag hadden een lagere opkomst dan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in 2010. De opkomst in Leeuwarden lag op 39,51 procent; in 2010 was het opkomstpercentage 50,04 procent. In Heerenveen lag de opkomst op 45,83 procent, terwijl in 2010 54,74 procent van de kiesgerechtigden een stem kwam uitbrengen.

In Alphen aan den Rijn ging slechts 40,88 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. In de Friese Meeren lag het opkomstpercentage op 51,99 procent; in 2010 was dit 58,24 procent.

Graadmeter voor verkiezingen

De  herindelingsverkiezingen worden gezien als de eerste grote politieke test sinds de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. Ook voor het kabinet zijn de verkiezingen de eerste electorale test. Met name voor de PvdA, van oudsher sterk in Friesland, stond er veel op het spel.

De PvdA heeft verheugd gereageerd op de voorlopige uitslagen. ”Het is een goede avond voor de PvdA”, zei Samsom tegenover de NOS. Het is volgens de leider van de landelijke fractie moeilijk om de resultaten te vergelijken met de landelijke verhoudingen. “Maar dit laat zien dat de PvdA er in Friesland in ieder geval goed voorstaat.”

De rest van Nederland gaat op 19 maart volgend jaar naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen.

(Novum/NRC)