Wilders en Le Pen sluiten Europees verbond - ‘historische dag’

Geert Wilders en Marine le Pen zien hun ontmoeting vandaag in Den Haag als een belangrijke mijlpaal voor Europa. “Het is een historische dag, omdat vandaag wat mij betreft de bevrijding begint. Van de elite in Europa en het monster in Brussel.” Dat zei de PVV-leider vandaag tijdens een persconferentie in Nieuwspoort.

Le Pen Wilders wonen een debat bij in de Tweede Kamer. Wilders heeft Le Pen uitgenodigd omdat hij meer invloed wil in het Europees Parlement.
Le Pen Wilders wonen een debat bij in de Tweede Kamer. Wilders heeft Le Pen uitgenodigd omdat hij meer invloed wil in het Europees Parlement. Foto ANP / Valerie Kuypers

Geert Wilders en Marine le Pen gaan in aanloop naar de komende Europese verkiezingen samenwerken. Ze zien het als een belangrijke mijlpaal voor Europa, zo zeiden ze tijdens een persconferentie in een zwaar beveiligde Nieuwspoort. “Het is een historische dag, omdat vandaag wat mij betreft de bevrijding begint. Van de elite in Europa en van het monster van Brussel”, reageerde de PVV-leider.

De Franse politica kondigde het “historische” verbond aan:

“Vandaag hebben we samen met de nationalistische bewegingen in Europa besloten om samen te werken.

“Wij zijn de oude staten van Europa, maar wij moeten bij alles toestemming vragen in Brussel. We zijn verplicht te accepteren dat ons wordt opgelegd wie onze grenzen oversteekt. Wij willen aan onze volkeren de vrijheid teruggeven.”

Samen optrekken bij Europese verkiezingen

Het Front National van Le Pen en de PVV van Wilders willen samen optrekken in aanloop naar de Europese verkiezingen in mei. Le Pen:

“Samen staan wij het sterkst in het Europees Parlement.”

Een gezamenlijke vertegenwoordiging in het Europarlement alleen al zou volgens de politica een “historische ontwikkeling” zijn in een “Europese Unie die zich niet alleen zonder het volk, maar ook ten nadele van het volk heeft ontwikkeld.”

“De volkeren keren weder, ook in het Europees Parlement. Dat is onze ambitie in de komende weken en maanden.”

Bekijk hier de aankondiging van de samenwerking:

De aankondiging kwam niet als verrassing, legt onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus uit. Beiden maakte het voornemen van een verbond al enige tijd geleden kenbaar. Vandaag was slechts een formele bevestiging. Meeus legt uit wat een dergelijk verbond concreet gaat inhouden:

“Bij de verkiezingen zelf betekent zo’n verbond heel weinig. Kiezers in Nederland kunnen niet opeens stemmen voor Le Pen, kiezers in Frankrijk niet voor Wilders. Bij de vorming van de fracties kan het wel een rol gaan spelen, maar welke partijen allemaal gaan samenwerken is nog onduidelijk. Als er meer partijen zich bij dit verbond aansluiten, kan het leiden tot een nationalistisch anti-Europees blok.”

PVV wilde eerst niets weten van ‘Le Pen en dat soort mensen’

PVV wilde een paar jaar geleden juist niet geassocieerd worden met Marine le Pen en het Front National. Hij was dan wel kritisch op de islam en Europa,maar niet extreem-rechts. Wilders in 2007 in Het Parool:

“Ik heb er echt last van dat ik in de hoek van extreem-rechts wordt gedrukt.”

Vergelijkingen met “Le Pen en dat soort mensen” vond hij vreselijk. Tot dit jaar. Toen vertelde hij zijn fractie in de Tweede Kamer dat hij zich wilde oriënteren op contact met andere anti-Europese partijen in Europa, waaronder Front National, schreef politiek redacteur Tom-Jan Meeus vandaag in nrc.next.

Wilders noemt Le Pen in dit filmpje van de NOS een goede vriendin:

De draai betekent volgens Meeus dat Wilders in Le Pens richting is geschoven, “want haar positie is sinds zijn uitspraken sindsdien niet veranderd”:

“Maar zo zei hij: het feit dat ik met haar samenwerk, betekent niet dat ik al haar standpunten onderschrijf.”

Wilders: samenwerken met partij zoals die nu is

Toch moest de PVV-leider zich tijdens de persconferentie voortdurend verdedigen waar het ging om antisemitische uitspraken van voormalig leider van het Front National, Jean-Marie le Pen (de vader van Marine). Wilders:

“Zij is een kind van haar vader, niet van zijn uitspraken”

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus @Sywert Haar vader is lid vh Europees parlement. En opnieuw kandidaat in mei

Wilders wil samenwerken met de Front National zoals die nu is, zegt hij.

“Zij is de chef van de partij. En ik doe daar heel graag zaken mee.”

Le Pen kreeg van Franse journalisten juist vragen over het anti-islamitische karakter van de PVV, twittert politieke chef van NRC:

Twitter avatar renemoerland René Moerland Zelfs binnen een huwelijk hoef je het niet 5000 procent met elkaar eens te zijn, zegt Marine Le Pen over Wilders’ korankritiek

Le Pen werd vanochtend in de Tweede Kamer welkom geheten door PVV-Kamerlid De Roon. Kamervoorzitter Van Miltenburg liet eerder weten Le Pen niet te begroeten, omdat zij gast is van Wilders en niet uitgenodigd is door de Kamer.

Drie mensen aangehouden bij demonstratie

Bij een kleine demonstratie in Den Haag tegen Le Pen zijn drie mensen aangehouden, meldt de NOS. Twee van hen maakte zich schuldig aan belediging, één aan belemmering. De demonstratie, waaraan zo’n zestig tot zeventig demonstranten meededen, onder wie leden van de Anti-Fascistische Actie, is inmiddels beëindigd.

    • Laura Klompenhouwer