We eten minder brood - ‘dat komt door populaire dieetboeken’

Brood ligt in een supermarkt te wachten op een koper. Nederlanders eten circa 60 kilo brood per jaar.
Brood ligt in een supermarkt te wachten op een koper. Nederlanders eten circa 60 kilo brood per jaar. Foto ANP / Koen Suyk

Nederlanders eten minder brood. De eerste drie kwartalen van dit jaar is de broodconsumptie met 2,3 procent gedaald. Het Voorlichtingsbureau Brood ziet het dieetboek De voedselzandloper van Kris Verburgh als oorzaak. Hierin wordt geadviseerd geen of minder brood te eten.

Van De voedselzandloper zijn 225.000 exemplaren verkocht. Het boek staat anderhalf jaar in de bestseller top-60, de laatste weken op nummer 1 of 2.

Iedereen verkoopt minder brood

Cijfers van onderzoeksbureau GfK lieten in 2009 nog een groei van 1,3 procent zien, sindsdien daalt de broodconsumptie met halve procentpunten, met in 2011 voor het GfK een onverklaarbare uitschieter van -1,9 procent. Sinds begin dit jaar is de daling echter duidelijk sterker, en gaat die gelijk op met de populariteit van De voedselzandloper.

Zowel bakkers als supermarkten verkopen minder brood. Bij de supermarkten groeit de omzet nog wel, door prijsverhoging of de verkoop van duurdere broodsoorten. Gewone bakkers zien volgens het Voorlichtingsbureau de grootste daling in volume en omzet.