Wat wordt het? PS4 of de Xbox One? Vragen over de nieuwe consoles

Een gamer test de Xbox One tijdens de elektronicabeurs E3. Foto EPA / Michael Nelson

Na acht jaar gedraai, geruchten en continu vragen stellen aan Microsoft- en Sonywoordvoerders hebben gamers en gamejournalisten een antwoord op een heel belangrijke vraag: wanneer komen de Playstation 4 en Xbox One? Het antwoord: deze maand.

Beide spelcomputers moeten hun succesvolle voorganger doen vergeten. In de afgelopen jaren zijn de Playstation 3 en Xbox 360 allebei tachtig miljoen keer verkocht.

In NRC Handelsblad geeft technologie redacteur Stijn Bronzwaer vandaag antwoord op vier vragen over de nieuwe gameconsoles. Op nrc.nl twee van de vier vragen:

Sony presenteert de Playstation 4:

Waarom brengen Sony en Microsoft juist nu nieuwe gameconsoles uit?

“Beide consoles waren aan vervanging toe. Gamemakers lopen tegen de limiet van beide apparaten aan. Zowel de Xbox One als de PS4 is tot wel acht keer sneller dan zijn voorganger. Dat betekent: nog meer detail en een realistischere game-ervaring. Daarnaast kunnen de gamedivisies van Microsoft en Sony wel een impuls gebruiken. De gamemarkt verandert in hoog tempo, vanwege de komst van relatief kleinere en goedkopere spellen op smartphones en tablets. Dat gaat ten koste van de verkoop van consoles en computerspellen op schijfjes.”

Hoe zit het met de concurrentie?

“Concurrenten zijn er genoeg. Hardcore gamers verkiezen nog altijd vaak de pc boven de consoles: de pc is al snel een zwaardere machine.
Het worstelende Nintendo heeft besloten de prijs van de Wii U, de opvolger van de immens succesvolle Wii, te verlagen. Tot september heeft Nintendo 460.000 Wii U’s verkocht, terwijl het bedrijf mikte op 9 miljoen dit jaar.”

Microsoft presenteert de Xbox One:

In NRC Handelsblad gaat Bronzwaer verder in op de verschillen tussen de consoles en welke nieuwe mogelijkheden ze hebben.

    • Nando Kasteleijn