Voor iets meer dan anderhalve ton kan dit spookstadje in de VS van jou zijn

Seneca, Californië. Ooit werd er goud gewonnen, nu is het een spookstadje in de bossen. Er staat nog een bar, er staan drie vervallen houten hutten. En als je er 225.000 dollar (167.000 euro) voor over hebt, kun je het kopen. We spraken de man die het stadje online te koop heeft gezet.

De bar
De bar Foto Jeff Potter (outyourbackdoor.com)

Seneca, Californië. Het was ooit een plek waar goud werd gewonnen, nu is het een spookstadje in de bossen. Er staat nog een bar, er staan drie vervallen houten hutten. En als je er 225.000 dollar (167.000 euro) voor over hebt, kun je het kopen.

Naast de vier hectare grond krijg je als nieuwe eigenaar ook een drankvergunning. Wat is een bar - ‘The Gin Mill’ - zonder? Maak er “het meest afgelegen restaurant” van Noord-Californië van, is de tip in de advertentie op Craigslist, het Marktplaats van de Verenigde Staten.

De bar

De bar. Foto Jeff Potter (outyourbackdoor.com)

Die vergunning is bijzonder, zo valt te lezen, want in het gebied zijn die er maar weinig. Verder zijn er weinig voorzieningen: water stroomt vanuit de Feather River via een pijp naar het stadje, maar elektriciteit is er niet. Daarvoor moet je je eigen generator meenemen.

Hier ligt Seneca:


Grotere kaart weergeven

Seneca: het Woodstock van het westen

Met je anderhalve ton koop je met Seneca meer dan wat dan ook een stukje geschiedenis. Volgens de advertentie bevindt zich vlak bij of in het dorp een oude goudmijn, ooit gebouwd door Chinezen. Seneca was ook het thuis van het “Woodstock van het westen” in de jaren ’70.

Makkelijk bereikbaar is het niet: daarvoor ben je erg afhankelijk van het weer.

Een stukje van de weg ernaartoe:

Lees hier meer over de geschiedenis van het dorpje.

“Aandacht is overweldigend”

Het klinkt als een grap, maar dat is het echt niet, verzekert Jeff Potter ons. Hij zette de advertentie al maanden geleden op Craigslist, maar deze kreeg de afgelopen dagen pas veel aandacht, toen verschillende media het verhaal oppikten:

“Het lijkt inderdaad een beetje vreemd, maar het is echt. Het komt misschien een beetje klungelig over, omdat ik geen professionele makelaar ben. Ik probeer gewoon mijn oom te helpen. Ik weet hoe ik een computer moet gebruiken, hij heeft er nog nooit een gebruikt.

Hij is samen met een vriend van hem de eigenaar van het stadje. Mijn oom is de enige die dichtbij woont, maar hij is nu te oud ernaartoe te reizen en de bar te openen. Het is een uur rijden, maar je moet om het te bereiken over een bergpas en kilometers over een van de engste wegen ter wereld: een smalle, modderige weg aan de zijkant van een ravijn waar je zo’n driehonderd meter naar beneden kan vallen.”

 'Mijntroep', volgens Potter.

‘Mijntroep’, volgens Potter. Foto/ Jeff Potter (outyourbackdoor.com)

Hij heeft wel vaker “ongewone, maar kleine” dingen online verkocht, legt hij uit. En hij had al eens Craigslist gebruikt, dus toen niemand wist wat ze met Seneca moesten doen, besloot hij het maar online te zetten. Dat was al in de lente, vertelt hij, maar pas de laatste paar dagen ging de advertentie ‘viral’ en is er enorme aandacht:

“Het is tot nu toe leuk. Niet overweldigend, maar bijna wel.”

‘Zie graag iemand die lijkt op mijn oom het kopen’

Er zijn mensen met interesse. Potter kreeg al zo’n honderd mails. Vijftig mensen zijn “serieus geïnteresseerd”, volgens hem. Maar hoe nu verder?

“We hebben nog nooit zoiets meegemaakt. We hebben nog nooit geprobeerd op deze manier vastgoed te verkopen en ook hebben we nog nooit dergelijke media-aandacht gehad. We hebben dus nog geen plan bedacht om te kiezen aan wie we het stadje verkopen. We vertellen mensen dat ze het moeten gaan bezoeken om erachter te komen of ze écht serieus zijn. Het ligt aan een openbare weg, dus het staat iedereen vrij om te gaan kijken.”

Goed nieuws voor Nederlanders, ook wij kunnen de nieuwe eigenaar van Seneca worden:

“Er is geen reden ons bij onze overweging te beperken tot Amerikanen. Ik zou graag zien dat iemand het koopt die lijkt op mijn oom, maar zijn soort zullen we waarschijnlijk nooit meer treffen: een ‘old west’-manusje-van-alles en barman.”

    • Frank Huiskamp