Unieke resten Neanderthalerkamp gevonden in Den Bosch

In 2009 werd in Nederland voor het eerst een bot van een Neanderthaler gevonden. Daarvoor waren wel Neanderthalwerktuigen gevonden, maar nooit botten. Het fossiel van een stukje schedeldak met de karakteristieke wenkbrauwboog werd uit de zee voor de Zeeuwse kust gehaald. Het is nog niet bekend wat voor vondst er nu is gedaan.
In 2009 werd in Nederland voor het eerst een bot van een Neanderthaler gevonden. Daarvoor waren wel Neanderthalwerktuigen gevonden, maar nooit botten. Het fossiel van een stukje schedeldak met de karakteristieke wenkbrauwboog werd uit de zee voor de Zeeuwse kust gehaald. Het is nog niet bekend wat voor vondst er nu is gedaan. Foto ANP / Marcel Antonisse

In Den Bosch zijn tijdens de bouw van een ondergrondse parkeergarage de sporen gevonden van een Neanderthalerkamp uit de oude steentijd. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Novum.

Het kamp werd tussen veertig en zeventig duizend jaar geleden opgezet. Volgens de gemeente is de vondst uniek in Nederland. Vanmiddag maakt Den Bosch in een persconferentie bekend wat er precies is gevonden.

De sporen werden gevonden tijdens de bouw van een ondergrondse parkeergarage aan de Hekellaan. Op die plek ligt ook de oude stadsmuur van Den Bosch:

Het was al bekend dat er archeologisch onderzoek bij de parkeergarage werd gedaan. In juni werd er al eens een kleine expositie gehouden van zaken die tot dan toe waren aangetroffen. De nieuwe parkeergarage ligt in een gebied van de stad dat zichtbare sporen draagt van de historie van de vestingstad. Boven op de parkeergarage moet bijvoorbeeld de stadsgracht van vroeger terugkomen.

Bouwbedrijf Heijmans, dat de nieuwe parkeergarage bouwt, schrijft op de website voor de garage:

“De bouw van de nieuwe parkeergarage biedt archeologen de gelegenheid om onderzoek te doen naar de geschiedenis van Den Bosch op die locatie. [...] De bouw van de parkeergarage biedt kans om de bouwgeschiedenis van de ommuring van de vestingstad verder te onderzoeken en te documenteren.”

De resten die nu zijn gevonden, zijn echter beduidend ouder dan de verwachte resten van de oude vestingstad. In 2009 werd in Nederland voor het eerst een bot van een Neanderthaler gevonden. Op diverse andere locaties zijn eerder onder meer vuistbijlen van Neanderthalers gevonden.