Twee leden 50Plus onterecht geroyeerd

Jan Nagel, oprichter van en senator namens 50Plus, spreekt bij zijn benoeming tot interim-voorzitter van de ouderenpartij.
Jan Nagel, oprichter van en senator namens 50Plus, spreekt bij zijn benoeming tot interim-voorzitter van de ouderenpartij. Foto ANP/ Marcel Antonisse

Twee leden van ouderenpartij 50Plus, Adriana Hernández en Dick Schouw, zijn onterecht geroyeerd, zo heeft een commissie van de partij besloten. De twee hadden beroep aangetekend tegen hun royement.

De commissie van beroep heeft na bestudering van de stukken en gesprekken met betrokkenen geconcludeerd dat het royement “om procedurele gronden” onterecht heeft plaatsgevonden. De zaak is daarom niet inhoudelijk bekeken. De uitspraak is bindend en er kan geen beroep meer tegen aangetekend worden. Hernandez en Schouw hebben inmiddels al hun rechten weer gekregen.

Geroyeerd vanwege schenden integriteit

De twee werden geroyeerd, omdat ze “de grenzen die de partij heeft vastgesteld meerdere malen overschreden”. Schouw doet volgend jaar in tientallen steden mee aan lokale verkiezingen met een vereniging van lokale ouderenpartijen, Ouderen Politiek Actief (OPA). 50Plus had besloten die verkiezingen over te slaan. Het bestuur reageerde woedend toen hij OPA ook landelijk registreerde, zodat hij bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen mee zou kunnen doen als concurrent van 50Plus.

Hernández werd uit de partij gezet, omdat ze in ruil voor een tweede plek op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen ervoor zou zorgen dat de partij, OPA, van haar vriend niet zou meedoen aan de landelijke verkiezingen. Ze zou deze afspraak niet zijn nagekomen.

De beslissing de twee leden te royeren, leidde tot een interne crisis bij de partij. Die leidde tot het opstappen van het partijbestuur, dat naar eigen zeggen niet meer kon samenwerken met oprichter Jan Nagel en toenmalig fractievoorzitter Henk Krol.