Syrische regeringstroepen nemen buitenwijk Damascus in

Syrische rebellen bij een mortierwerper in Aleppo.
Syrische rebellen bij een mortierwerper in Aleppo. Foto Reuters / Mahmoud Hebbo

Syrische troepen hebben vandaag een buitenwijk van Damascus heroverd op de rebellen, melden staatsmedia. In het offensief van de Syrische troepen zijn inmiddels al vier belangrijke gebieden ten zuiden van Damascus op de rebellen heroverd.

De zuidelijke wijken en dorpen onder Damascus gelden als uitvalsbasis voor de rebellen. Met steun van Hezbollah uit Libanon en Shi’ieten uit Irak hebben de regeringstroepen een offensief ingezet om Damascus te heroveren.

Hejeira was woensdag de laatste stad die door de regeringstroepen werd veroverd. Volgens de staatsmedia heeft het Syrische leger nu de macht in handen al wordt er nog steeds gevochten. Dat werd bevestigd door de Britse organisatie Syrian Observatory for Human Rights.

Ook al zijn de rebellen van veel plekken rond Damascus verdreven, toch voeren ze nog steeds dagelijks mortieraanvallen uit op het centrum van Damascus.

Ook in Aleppo verliezen rebellen terrein

In de noordelijke stad Aleppo hebben regeringstroepen ook terreinwinst geboekt. Zo is een militaire basis vlakbij het vliegveld ingenomen. Aleppo is al een slagveld sinds het begin van het Syrische conflict 2,5 jaar geleden. De stad is verdeeld in gebieden die worden gecontroleerd door rebellen en de troepen van Assad.

Het offensief van de regeringstroepen valt tijdens de diplomatieke pogingen om een vredesconferentie in Genève op te zetten in de hoop een politieke oplossing voor het conflict te vinden. De Syrische Nationale Coalitie wil alleen met Assad om de tafel als humanitaire hulp wordt toegestaan in de belegerde gebieden en als politieke gevangenen worden vrijgelaten.

    • Alex van der Hulst