Stiff upper lip versus hysterisch rouwend volk

None

Zien Film

The Queen

RTL 8, 20.30-22.35u.

Vanaf morgen draait Diana in de bioscoop, de in Engeland kritisch ontvangen biografische film over prinses Diana die in 1997 tragisch aan haar einde kwam. Waar Diana eindigt, daar begint The Queen, de schitterende Britse film over de periode tussen de dood van Diana en haar begrafenis.

Die periode werd gekenmerkt door een aan hysterie grenzend collectief verdriet en moeizame onderhandelingen tussen toenmalig premier Tony Blair en koningin Elizabeth II – een Oscarwinnende rol van Helen Mirren.

Omdat Diana sinds haar scheiding van Charles geen lid meer was van het Koninklijk Huis beschouwt Elizabeth de dood van Diana als een privézaak. Ondertussen raakt het volk dat massaal in rouw is, steeds verontwaardigder over het uitblijven van een reactie van Elizabeth.

Koppig blijft ze op haar verblijf in het Schotse Balmoral, waar ze hoofdschuddend aanziet hoe haar onderdanen meer en meer hysterisch worden. Zal de grens tussen stiff upper lip en enorme rouw over de dood van ‘the people’s princess’ ooit overbrugd worden?

Aan Tony Blair de moeilijke taak deze brug te slaan. De film ontleedt haarfijn de machinaties van macht en traditie.

André Waardenburg