Stadsbestuur Toronto wil dat burgemeester Ford met verlof gaat

Burgemeester Rob Ford spreekt in de gemeenteraad in Toronto. Het stadsbestuur wil dat hij met verlof gaat, maar het kan hem formeel niet afzetten. Foto Reuters/ Mark Blinch

Bijna het volledige stadsbestuur van de Canadese stad Toronto wil dat burgemeester Rob Ford met verlof gaat nu hij heeft bekend in het verleden crack te hebben gerookt.

Jaye Robinson, raadslid in de stad, las een open brief aan Ford voor, meldt AP:

“We staan hier samen en vragen u een stapje terug te nemen en met verlof te gaan.”

Eerder op de dag stemden 41 raadsleden voor de oproep aan de burgemeester. Slechts twee personen, onder wie Ford zelf, stemden tegen. Toen Robinson de brief had voorgelezen, barstte een luid applaus los. Maar de stemming blijft symbolisch: het stadsbestuur kan Ford niet afzetten. Daarvoor moet hij door een rechtbank schuldig worden bevonden aan een misdrijf. Toch geeft het wel aan dat Ford vanwege de controverse om zijn persoon in een politiek isolement terecht is gekomen.

De burgemeester gaf, desgevraagd, tijdens de zitting in de gemeenteraad toe in de afgelopen twee jaar illegale drugs te hebben gekocht. Maar Ford weet van geen wijken, dat zei hij meteen na zijn onthulling vorige week al. Zijn motto: laat de mensen van de stad volgend jaar tijdens de verkiezingen maar bepalen of ze mij nog als burgemeester willen.

Sinds mei geruchten over crackgebruik

Afgelopen mei doken er voor het eerst geruchten op over het crackgebruik van Ford. Journalisten van de Toronto Star en het Amerikaanse Gawker zouden een video hebben gezien waarop Ford te zien is terwijl hij crack rookt. Ford ontkende maandenlang, maar gaf het gebruik vorige week toe. Hij deed dit naar eigen zeggen in een dronken bui. Hij bood de inwoners van de stad zijn excuses aan.

Twee dagen later dook er een video van een dronken Ford op, waarin hij tekeergaat over een onbekend persoon en deze bedreigt met de dood. Ook hiervoor verontschuldigde hij zich. Hij noemde de video “extreem beschamend”.

    • Frank Huiskamp