Schoten op Filippijnen in Tacloban - massabegrafenis uitgesteld

Mensen wachten op het vliegveld van Tacloban tot ze een plek krijgen om weg te gaan. Foto AFP / Philippe Lopez

Een massabegrafenis in de stad Tacloban op de Filippijnen is uitgesteld nadat er schoten waren gelost in de omgeving. Het konvooi dat de stoffelijke overschotten transporteerde, heeft rechtsomkeert gemaakt, zo meldt de burgemeester van Tacloban aan persbureau AFP.

Tacloban is een van de meest getroffen steden in het gebied: er zijn zeker honderden doden. Eerder werd het dodenaantal in alleen die stad zelfs geschat op tienduizend. Volgens de burgemeester is de plek waar een deel van de doden begraven kan worden gereed, maar moest de wagen waarin de lichamen werden vervoerd van het leger rechtsomkeert maken vanwege geloste schoten. Het is onduidelijk door wie en op wie werd geschoten.

Steeds meer plunderaars, Tacloban “gevaarlijk”

De situatie in Tacloban en omstreken loopt in toenemende mate uit de hand. Plunderaars proberen aan eten te komen, en vlak bij Tacloban, in het dorp Abucay, zouden de Filippijnse veiligheidsdiensten eerder vanochtend ook al in een vuurgevecht zijn geraakt met gewapende plunderaars. Vannacht kwamen acht mensen om het leven toen een muur instortte van een rijstopslag in het nabijgelegen Alangalang die duizenden plunderaars bestormden om aan eten te komen.

Vijf dagen na Haiyan, een van de krachtigste tyfoons ooit aan land gekomen, hebben veel gebieden op de Filippijnen te weinig water, eten en medische benodigdheden, en nog steeds geen elektriciteit. Er is hulp naar het gebied gestuurd, maar in afwachting daarvan plunderen veel bewoners van het gebied gebouwen op zoek naar eten. Het duurt lang voor hulp het gebied kan bereiken omdat het moeilijk bereikbaar is door een gebrek aan vrachtwagens, en door verwoeste en geblokkeerde wegen.

Merlijn Stoffels van het Rode Kruis is in het gebied en gaf vanochtend al aan dat de situatie in onder meer Tacloban onveilig is door plunderaars. In Tacloban is het volgens hem “te gevaarlijk”.

PRESIDENT: DODENTAL TUSSEN 2.000 EN 2.500

Het officiële dodental als gevolg van de ramp is opgelopen tot 2.275. 3.655 mensen zijn gewond geraakt, en nog tachtig mensen zijn vermist. Een schatting van het Rode Kruis van het uiteindelijke dodenaantal lag eerder op tienduizend, maar president Aquino zei gisteravond dat het dodental waarschijnlijk tussen de 2.000 en 2.500 ligt. Het is door de slechte bereikbaarheid van het gebied nog moeilijk te bepalen hoeveel doden er zijn.

Update 14.10: Het dodental is vanmiddag opgelopen tot 2.344. 3.804 mensen zouden gewond zijn geraakt, aldus de National Disaster Risk Reduction and Management Council volgens persbureau AP.

Bekijk onze fotoserie met luchtfoto’s van de verwoesting op de Filippijnen:

Op beelden van de NOS van vanochtend is de verwoesting ook goed zichtbaar op satellietbeelden:

Lees hier meer over wat tot nu toe bekend is over de gevolgen van tyfoon Haiyan.

    • Anouk van Kampen