Tweede Kamer valt over schikking Libor - ‘grote schande’

Foto ANP / Robin Utrecht

De schikking die Rabobank heeft getroffen in het Libor-schandaal is slecht gevallen in de Tweede Kamer, schrijft persbureau Novum. Verschillende partijen willen dat de fraudeurs alsnog worden vervolgd. Dat bleek vanochtend tijdens het debat over de schikking.

De partijen snappen niet waarom de grootste fraudeurs er met een schikking vanaf komen. PVV-Kamerlid Tony van Dijck noemde het “een grote schande”. Als gevolg van de schikking zijn de Libor-fraudeurs gevrijwaard van vervolging. De kans bestaat wel dat oud-medewerkers zich moeten verantwoorden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem beloofde er bij de Rabobank op aan te dringen dat er tegen de ex-medewerkers aangifte wordt gedaan.

Partijen hebben veel vragen over schikking

Naast de PVV waren ook de SP, het CDA en regeringspartij PvdA kritisch. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zei:

“Het beeld dat uit deze zaak naar voren komt is dat de grootste boeven niet worden vervolgd”

De SP wil dat de schikking wordt teruggedraaid en dat alle fraudeurs alsnog worden vervolgd. Het CDA en de VVD wilden weten waarom er een schikking is getroffen. VVD-Kamerlid Aukje de Vries:

“Wij vinden dat degenen die fouten hebben gemaakt, gestraft moeten worden.”

Manipulatie Libor momenteel moeilijk aan te pakken

De VVD keek verder vooral naar de toekomst en wilde weten of het OM voldoende instrumenten heeft om dit soort fraude aan te pakken. Dijsselbloem schreef eerder al van niet. De manipulatie van de Libor valt op dit moment niet onder de regels van marktmisbruik en kan daardoor moeilijk worden aangepakt. De minister wil deze lacune “zo snel mogelijk” repareren. Ook de PvdA wilde weten of aanvullende wetgeving nodig is.

Onze politiek redacteur Erik van der Walle is bij het debat in de Tweede Kamer aanwezig:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Min @J_Dijsselbloem: handelen Rabo-medewerkers rond Liborfraude ‘materieel en moreel verwerpelijk’ #libor
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Ook binnen organisatie Rabo had dit (Libor-fraude) eerder onderkend moeten worden, zegt min Dijsselbloem #libor

Kamerbreed was er ook kritiek op het optreden van de Rabobank, die voorheen bekend stond als een degelijke coöperatieve bank. Volgens Nijboer heeft de bank vooral “morele armoede” laten zien tussen puissante rijkdom. “De Rabobank moet weer dienstbaar worden aan klant en samenleving.”

Bij het debat waren de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) aanwezig. De Kamer eiste eerder al uitleg van Opstelten over de schikking, omdat de minister vanwege de hoogte van het bedrag vooraf was ingelicht.

Grote boete Rabobank vanwege betrokkenheid bij Libor-schandaal

Rabobank moet vanwege zijn betrokkenheid in het Libor-schandaal 774 miljoen euro betalen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) eind oktober samen met de Britse en Amerikaanse toezichtcollega’s bekend. Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrok met onmiddellijke ingang bij de bank vanwege de affaire.

Medewerkers van de Rabobank hebben volgens de toezichthouders de belangrijke rentegraadmeter Libor gemanipuleerd door valse data aan te leveren. Er waren dertig medewerkers van de Rabobank op enigerlei manier betrokken bij de fraude en Rabobank heeft de risico’s onvoldoende onderkend. De top van het management was, zo blijkt uit de onderzoeken, niet betrokken bij of op de hoogte van het ontoelaatbare gedrag.

Rabobank betaalt het Nederlandse OM zeventig miljoen euro, de Britse toezichtautoriteit FCA 105 miljoen pond (bijna 123 miljoen euro), de Amerikaanse CFTC 475 miljoen dollar (345 miljoen euro) en de Amerikaanse justitie 325 miljoen dollar (236 miljoen euro). Aan DNB betaalt de bank geen boete - het OM richtte zich als strafrechtelijke autoriteit op een sanctie, DNB op maatregelen om herhaling te voorkomen.

Volg de tweets van onze verslaggever vanuit de Tweede Kamer:


    • Nando Kasteleijn