Opruimkunst

Zien // kunstboek Kunst aan de kant! Ursus Wehrli Uitgeverij De Harmonie, 48 blz. € 14,90

Het tweede in Nederland uitgebrachte boek van Ursus Wehrli’s Kunst aan de kant! is waar het voor de Zwitserse kunstenaar mee begon: hij nam beroemde schilderijen en ruimde ze op. Soms héél letterlijk: in De slaapkamer van Vincent van Gogh gingen de meubels aan de kant en de schilderijen van de muur, en werden die op en onder het grote bed geplaatst. De Houthakker van Malevich (nu te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam) moest er óók aan geloven. De vlakken waaruit het kunstwerk is opgebouwd zijn uiteengetrokken en als puzzelstukjes heropgebouwd.

Maar vaker neemt Wehrli abstractere werken, en dan wordt zijn opruimen meer uitpluizen en ordenen. Hemelsblauw van Kandinsky, waarin amorfe, veelkleurige vormen door een blauw vlak zweven, wordt opgeknipt in kleurvlakjes, die op de rechterpagina allemaal bijeengezet zijn, op kleur gesorteerd.

Het lijkt Wehrli in eerste plaats te doen om de grap: het pointillistische Les Poseuses van Seurat brengt hij terug tot een plastic zak vol gekleurde bolletjes. Maar ondertussen gaat Wehrli ook verder dan alleen de opruimgimmick. Door de kunstwerken neurotisch uit te pluizen laat hij zien hoe ze eigenlijk in elkaar steken, en laat hij je steeds beter kijken naar het origineel.

    • Thomas de Veen