Oppositie kritisch over versobering bijstand - ‘slechte timing voor PvdA’

PvdA-leider Diederik Samson gaat met rode rozen de huizen langs om campagne te voeren voor zijn partij tijdens de herindelingsverkiezingen in de Friese gemeente. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Met de nieuwe regels voor het verkrijgen van een bijstandsuitkering wordt er ‘geplukt van bijstandsgerechtigden’, aldus SP-Kamerlid Siderius. “En je rukt er gezinnen mee uit elkaar. Eigenlijk zeg je: ‘Ga maar weg uit het huis van je ouders.’” De oppositie reageert kritisch op de wetswijziging, waardoor Nederlanders vanaf 1 juni 2014 een tegenprestatie moeten verrichten voor hun uitkering.

PvdA-voorzitter Hans Spekman zei gisteren in het NCRV-programma Altijd Wat dat hij zich niet kan vinden in Ruttes idee over een participatiesamenleving:

“Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en dan ben je het beste af. Dat is een definitie die ik onzinnig vind en waar ik me niet in herken.”

‘Kabinet wil dit snel-snel’

D66, de ChristenUnie en het CDA zijn voorzichtig positief, omdat de ‘huishoudtoets’ van Rutte I van tafel is. Maar ook kritisch.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma vandaag in NRC Handelsblad:

“Het kabinet wil dit snel-snel door de Kamer hebben. Maar ik heb zorgen. Dit gaat grote gevolgen hebben voor een groep die niet bepaald het sterkst staat.”

‘Slecht nieuws voor PvdA op verkeerd moment’

Politiek redacteur Petra de Koning vandaag in NRC:

“Voor de PvdA-afdelingen in het land kan het niet anders zijn dan slecht nieuws op een verkeerd moment: net nu ze zich voorbereiden op de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart, komt het kabinet met een wetsvoorstel dat vooral tegemoetkomt aan de wensen van coalitiepartner VVD – en dat mensen in de bijstand hard raakt.

Wie zich niet netjes aankleedt voor een sollicitatiegesprek, kan worden gekort op zijn uitkering. Gezinnen met kostwinners in de bijstand of met een AOW-pensioen die tegelijk ook kinderen hebben in de bijstand, raken een deel van de uitkering kwijt. Er komt een ‘wachttijd’ van vier weken voordat iemand bijstand krijgt. Alleenstaande ouders met kleine kinderen moeten op zoek naar werk. En gemeentes kunnen uitkeringsgerechtigden meer gaan dwingen tot een ‘tegenprestatie’, zoals vrijwilligerswerk.”