Omzet detailhandel gedaald - Nederlandse economie groener

Winkelende mensen in de binnenstad van Den Bosch.
Winkelende mensen in de binnenstad van Den Bosch. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in het derde kwartaal gedaald. Winkeliers hebben twee procent minder omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De export viel in september ook iets lager uit. In die maand werd 0,6 procent minder goederen uitgevoerd dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS.

Slecht kwartaal voor consumentenelektronica

Winkels waar geen voedsel verkocht wordt, leverden flink in. Zij draaiden vijf procent minder omzet. De handel in consumentenelektronica kreeg het zwaar te verduren. De branche zette dertien procent minder om.

Winkels, zoals supermarkten, waar wel voedsel wordt verkocht, zagen hun omzet met twee procent stijgen vergeleken met een jaar geleden. Dit kwam vooral doordat de prijzen vier procent hoger waren, want het afzetvolume kromp met twee procent.

De groei bij postorderbedrijven en internetwinkels zette door. De omzet viel acht procent hoger uit.

Minder export, meer import

Nederland exporteerde in september minder, en voerde in september 1,6 procent meer in 2012. De waarde van goederenuitvoer was met 35,1 miljard euro gelijk aan vorig jaar. Het handelsoverschot bedroeg 3,3 miljard, vierhonderd miljoen euro minder dan in september vorig jaar.

Nederlandse economie groener, maar er is ook achteruitgang

Het CBS heeft vandaag ook een overzicht gepubliceerd van groene groei in Nederland. Daaruit blijkt dat de economische activiteiten in Nederland steeds minder schade toebrengen aan het milieu. Zo daalt sinds 2000 de afvalproductie, de uitstoot van broeikasgassen en de emissie van zware metalen naar water.

Ook de werkgelegenheid bij “groene” bedrijven neemt toe. De investeringen nemen toe en het aandeel groene patenten in het totale aantal Nederlandse patentaanvragen groeit.

Er is ook slecht nieuws. De kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater blijkt de slechtste van heel de Europese Unie. De diversiteit aan weidevogels en de hoeveelheid groen gebied nemen af.

    • Laura Klompenhouwer