NAVO akkoord met verlengen Patriot-missie

Minister-president Mark Rutte samen met de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp (midden) op bezoek in Adana afgelopen maand.
Minister-president Mark Rutte samen met de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp (midden) op bezoek in Adana afgelopen maand. Foto ANP/ Evert-Jan Daniels

De NAVO heeft vandaag ingestemd met een verlenging van de missie met Patriot-raketten in Turkije. Dat land had eerder vandaag om de verlenging gevraagd. De NAVO erkent dat de dreiging voor Turkije serieus blijft vanwege het aanhoudende conflict in Syrië, meldt persbureau Reuters.

De missie dient ertoe het Turkse luchtruim te helpen beschermen tegen raketten die mogelijk vanuit buurland Syrië worden afgeschoten. Nederland is een van de landen die een bijdrage levert aan de missie. Nederland zond begin dit jaar twee Patriot-eenheden naar Turkije met in totaal 250 militairen.

Kabinetsbesluit nodig

Voor een verlenging van de Nederlandse bijdrage is een kabinetsbesluit nodig. De woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei eerder vandaag tegen persbureau Novum dat “het kabinet zich over het verzoek gaat buigen”. Het Nederlandse raketafweersysteem beschermt de Turkse stad Adana, die ongeveer 2,2 miljoen inwoners telt en op zo’n 120 kilometer van de Syrische grens ligt.

Naast Nederland hebben ook Duitsland en de Verenigde Staten Patriot-raketten naar Turkije gestuurd. De drie landen zijn de enige die over de raketten beschikken.

    • Frank Huiskamp