Morsi zegt te zijn ontvoerd voordat hij werd afgezet

Er zijn steeds minder betogingen door de achterban van Morsi.
Er zijn steeds minder betogingen door de achterban van Morsi. Foto EPA / Khaled Elfiqi

De afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zegt te zijn gekidnapt door de Republikeinse Garde, een dag voordat hij door het leger werd afgezet. Daarna zou Morsi vier maanden vastgehouden zijn op een marinebasis. Dat liet Morsi vandaag via zijn advocaten weten.

In de verklaring, die vandaag werd voorgelezen door zijn advocaten, beschuldigt Morsi het leger van hoogverraad. Morsi werd vorige week van een geheim militair detentiecentrum overgebracht naar een gewone gevangenis. Voor die tijd had hij vrijwel geen contact met de buitenwereld. Dinsdag had Morsi voor het eerst contact met zijn juridische adviseurs. Hij dicteerde in de gevangenis zijn ‘boodschap aan het Egyptische volk’ aan zijn advocaten.

Morsi zei:

“Het Egyptische volk moet weten dat ik tussen 2 en 5 juli hardhandig en tegen mijn wil ben ontvoerd in een gebouw van de Republikeinse Garde totdat ik en mijn assistent wederom hardhandig werden overgebracht naar een marinebasis waar we vier maanden hebben verbleven.”

Volgens Morsi kan de rust in Egypte pas terugkeren als de machtsgreep door het leger wordt teruggedraaid en de leiders van de coup worden berecht. De nieuwe interim-regering, die de steun van het leger heeft, is bezig met een transitieplan dat volgend jaar moet leiden tot presidents- en parlementsverkiezingen.

Moslimbroederschap wordt hard aangepakt

Als gevolg van de harde aanpak van de Moslimbroederschap zijn er steeds minder betogingen door de achterban van Morsi. Het blijft nu vooral bij kleine bijeenkomsten op universiteiten. De Egyptische autoriteiten vrezen echter dat de betogingen weer zullen oplaaien als woensdag of donderdag de noodtoestand wordt opgeheven.

Morsi probeert met zijn verklaring zijn achterban weer op de been te krijgen. Hij prees de betogers voor hun standvastigheid en hij zwoer dat de staatsgreep zal worden teruggedraaid. Ook beschuldigde hij legerleider Abdel-Fattah el-Sissi ervan zijn eed van trouw te hebben gebroken. El-Sissi zou hoogverraad hebben gepleegd tegen Allah en ‘hoogverraad tegen het hele land door een wig te drijven tussen de Egyptenaren’.