Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Mazelen in Canada overgewaaid uit Nederlandse Biblebelt

Het vaccin BMR (bof, mazelen, rode hond) krijgen kinderen van veertien maanden in principe. Op negenjarige leeftijd krijgen ze een herhaling.
Het vaccin BMR (bof, mazelen, rode hond) krijgen kinderen van veertien maanden in principe. Op negenjarige leeftijd krijgen ze een herhaling. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De westelijke Canadese provincie Alberta kampt met een uitbraak van mazelen die is terug te voeren op de mazelenepidemie in Nederland. Er zijn 28 bevestigde gevallen in de omgeving van Lethbridge, sinds een eerste patiënt het virus uit Nederland meenam bij een reis in oktober.

De patiënten in Alberta variëren in leeftijd van 4 tot 23, zegt Vivien Suttorp, een arts van Nederlandse afkomst die verantwoordelijk is voor de openbare gezondheid in de zuidelijke regio van de provincie. Een aantal van hen is behandeld in het ziekenhuis wegens complicaties. Het gaat om het genotype D8, de vorm van het virus die sinds mei ook in Nederland heerst, vooral in de zogenoemde Biblebelt.

De uitbraak in Alberta begon op 18 oktober, nadat een leerling van een christelijke school het virus in Nederland had opgelopen. In de regio, een religieus landbouwgebied, is een lage vaccinatiegraad: circa 50 procent van de kinderen is er ingeënt, ver onder de beoogde 98 procent, zegt Suttorp.