Man aangehouden voor grootschalige examenfraude

Bij sommige examens moeten ook de mobieltjes worden ingeleverd.
Bij sommige examens moeten ook de mobieltjes worden ingeleverd. Foto ANP / Robert Vos

Een 29-jarige man uit Den Haag is maandagavond in Zwijndrecht aangehouden op verdenking van stelselmatige examenfraude. Daardoor slaagden tientallen kandidaten onterecht voor vaktechnische examens waardoor potentiële veiligheidsrisico’s zijn ontstaan, meldt de Inspectie SZW vandaag.

De verdachte werd tijdens een VCA examen (Veiligheid, Gezondheid en Milieuchecklist Aannemers) op heterdaad aangehouden. Hij zou met behulp van zendapparatuur antwoorden hebben doorgespeeld aan medekandidaten.

Kandidaten deden examen in het Nederlands terwijl ze de taal niet machtig waren

Dat viel op, omdat examenkandidaten die de Nederlandse taal niet machtig zijn, onder leiding van de verdachte examen voor leidinggevenden hebben gedaan in het Nederlands. Vermoedelijk ontving de verdachte per kandidaat enkele honderden euro’s voor de antwoorden.

In de woning van de verdachte is zend- en ontvangstapparatuur in beslag genomen.

VCA certificaten worden volgens de Inspectie SZW “gebruikt voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico in een risicovolle omgeving, zoals constructie- of onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties.”

Omdat de frauderende kandidaten de theorie onvoldoende beheersen, kan dat volgens de Inspectie leiden tot potentiële veiligheidsrisico’s voor de samenleving. De certificaten van verdachte kandidaten worden ingetrokken.

    • Alex van der Hulst