‘Making of’ 2001, A Space Odyssey duikt op

De bescheidenste reportage heeft tegenwoordig als verplichte bijlage een making of. In 1968 was dat nog niet zo, en toch is nu zo’n metafilm opgedoken over 2001, a Space Odyssey. In de productie van ruim 20 minuten komen bijvoorbeeld wetenschappelijk adviseurs aan het woord – die onder andere de iconische ruimtehelm van David Bowman hebben

De bescheidenste reportage heeft tegenwoordig als verplichte bijlage een making of. In 1968 was dat nog niet zo, en toch is nu zo’n metafilm opgedoken over 2001, a Space Odyssey. In de productie van ruim 20 minuten komen bijvoorbeeld wetenschappelijk adviseurs aan het woord - die onder andere de iconische ruimtehelm van David Bowman hebben bedacht - en de ontwerper van de kosmische landschappen in de film - die we in de weer zien met penseel en verf. A Look Behind the Future is gemaak vóór het verschijnen van Kubricks epos. De toon is die van een Polygoonreportage die een belangrijke gebeurtenis aankondigt. Verschillende toonaangevende blogs (onder andere de Internet Movie Database) hebben het terugvinden van deze film gemeld maar geen daarvan weet te vertellen wie de maker is.

    • Herbert Blankesteijn