Maak voor 100 euro kans op een gouache van Picasso (waarde 8 ton)

Pablo Picasso, L’homme au Gibus (1914)
Pablo Picasso, L’homme au Gibus (1914) foto Sotheby’s

Veilinghuis Sotheby’s organiseert samen met de International Association to Save Tyre de loterij 1 Picasso for 100 Euros waarin een schilderij van Picasso met een geschatte waarde van 800.000 euro gewonnen kan worden. Het te verloten werk, getiteld L’homme au Gibus (‘Man met hoge hoed’), schilderde Picasso in 1914 tijdens zijn kubistische periode. De opbrengst gaat naar de wederopbouw van de Libanese stad Tyre.

De gouache L’homme au Gibus werd rechtsboven door de Spaanse kunstenaar gesigneerd, en heeft een afmeting van 30,5 bij 25 centimeter. De Picasso Estate stelde de echtheid van het werk vast, welke bevestigd werd door een dochter en een zoon van de schilder.

Loten die kans geven op de gouache van Picasso kosten honderd euro per stuk en zijn te koop op de website van het project (1picasso100euros.com). In totaal zijn er 50.000 loten, waarvan er volgens de initiatiefnemers inmiddels al duizenden zijn verkocht.

De opbrengst van de loterij gaat naar het herstel en behoud van de in de jaren zeventig en tachtig door oorlog getroffen Libanese kustplaats Tyre. Deze Fenicische stad werd in 1983 aan de Werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd. Initiatiefnemers zijn Péri Cochin, een Franse journalist van Irakees-Libanese afkomst, en Olivier Picasso, kleinzoon van de schilder.

Het startschot voor actie werd in maart in Parijs gegeven. Het kunstwerk reisde vervolgens ter promotie onder meer naar de Verenigde Staten, Engeland en het Midden-Oosten. De trekking is op 18 december in Parijs, en zal live op de Franse televisie worden uitgezonden.