Kunst markt

Krachtbeeld van de Songye, een etnische groep in Congo-Kinshasa. Hoogte 55,7 centimeter. Te koop op de veiling ‘The Collection of Allan Stone: African, Oceanic, and Indonesian Art’, op 15 november bij Sotheby’s in New York. Richtprijs 600.000 tot 900.000 dollar (400.000 tot 650.000 euro).

None

Bijzonderheid Krachtbeelden dienden ter bescherming tegen ziekte en ongeluk en zij konden vijanden doden. De kale, houten beelden van de Songye werden geactiveerd en ‘opgeladen’ door het toevoegen van krachtige materialen, zoals veren, spijkers en spiegeltjes. Dit beeld heeft onder meer een ketting van antiloophoorn en een rokje met huid van een civetkat.

Goede koop?Michel Thieme, handelaar in tribale kunst te Amsterdam: „Wat opvalt aan de collectie van Allan Stone is dat zijn fetisjbeelden vaak nog in authentieke staat verkeren. Dat is uitzonderlijk, vroeger haalden de meeste verzamelaars de magische parafernalia eraf, zodat de sculptuur beter zichtbaar werd. Onaangetaste stukken zitten vrijwel alleen in de oudste museale collecties.”