Knopf legt kleine twee miljoen dollar neer om debuut uit te mogen geven

Foto http://garthriskhallberg.wordpress.com/

Garth Risk Hallberg werkte zes jaar aan z’n literaire debuut, maar de financiële beloning mag er alvast zijn. De Amerikaanse uitgever Knopf had er namelijk bijna twee miljoen dollar voor over om het 900 pagina’s tellende City on Fire te mogen uitgeven.

The New York Times ziet in de deal een bewijs dat de ‘dikke’ roman aan een comeback bezig is, nadat eerder Donna Tartt al met het ruim 750 pagina’s dikke The Goldfinch kwam en de Man Booker Prize naar het 834 bladzijden dikke The Luminaries ging.

Garth Risk Hallberg wordt door de Amerikaanse uitgevers die het manuscript van City on Fire lazen al vergeleken met schrijvers als Michael Chabon en Thomas Pynchon.

Na een twee dagen durende “bidding war”, waarin tien uitgevers bereid waren om meer dan een miljoen dollar voor de rechten van City on Fire te betalen, trok Knopf dus aan het langste eind. Voordat de deal gesloten werd noemde een redacteur van Knopf het boek in een mail aan de agent van Risk Hallberg  “off the charts in its ambition, its powers of observation, its ability to be at once intellectual and emotionally generous.”

City on Fire is gesitueerd in het New York van de jaren zeventig. De plot zou draaien om een mysterieuze schietpartij in Central Park.

Voordat überhaupt bekend is wanneer het boek gepubliceerd zal gaan worden zijn overigens ook de filmrechten al verkocht. Volgens filmproducer Scott Rudin, de koper in kwestie, zit het boek zo goed in elkaar dat het weinig moeite zal kosten om er een geslaagde film van te maken.

    • Sebastiaan Kort