Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

Kijken: de VS hebben een nieuw militair monsterschip - ‘het duurste ooit’

Screenshot YouTube

Er is plaats voor meer dan 4.500 mensen en weegt in de vaart 90.000 ton. De VS hebben een nieuwe vliegdekschip dat model moet staan voor schepen van de komende decennia. Een geavanceerd bouwwerk met een aardig prijskaartje. Bekijk hier hoe dit schip gebouwd werd.

Geavanceerd, groot en duur

Afgelopen weekend werd het schip door de Amerikaanse marine gedoopt in de haven van Virginia. Volgens de marine is het schip, de USS Gerald Ford (Wiki), het meest geavanceerde, het duurste en één van de grootste oorlogsschepen ooit. Technologiesite The Verge, die bij het schip ging kijken, vergelijkt het met een groot kantoorcomplex dat een dek heeft dat zo groot is als een paar Amerikaanse football-velden.

Nieuwe technologie heeft een prijskaartje

Het vliegdekschip kent vier innovaties. Zo heeft het een flexibele infrastructuur, wat betekent dat een ruimte gemakkelijk kan worden omgebouwd van een magazijn tot een kantoor of vergaderruimte. Daarnaast is er een geavanceerde wapenlift aanwezig. Voortaan kunnen wapens met een elektromagnetische lift worden vervoerd, vroeger waren hier kabels voor nodig.

Ook heeft het schip een multifunctionele radar. De dual-band radar kan gelijktijdig grote foto’s maken en precieze doelen instellen. Ten slotte staat er op het vliegdek een elektromagnetisch vliegtuig lanceringssysteem. Daarmee kunnen vliegtuigen voortaan met een elektromagnetische katapult worden weggeschoten.

Dit alles is leuk en aardig voor de marine, maar kent ook zijn prijs. Op dit moment worden de kosten voor de bouw van het schip geschat op zo’n dertien miljard dollar. Dat is ruim twee miljard meer dan in 2008 was berekend. Daarnaast bestaat de kans dat de kosten nog hoger zullen uitvallen.

‘Dit is een nationale schande’

Door het hoge kostenplaatje is de bouw van het vliegdekschip omstreden. Onder andere voormalig presidentskandidaat en senator John McCain heeft zich kritisch uitgelaten over de bouw. De kritische oud-militair vraagt zich af of de USS Gerald Ford het geld wel waard is:

“It’s outrageous, it’s a national disgrace. They try all these experiments and all these different ideas that they have in the new class of carrier and obviously disregard the cost.”

Timelapse van de bouw van het schip: