Kijken: Aziatische ‘eenhoorn’ voor het eerst in jaren in beeld

Al vijftien jaar was hij niet meer gezien, maar nu is de saola, ook wel de Aziatische eenhoorn genoemd, in Vietnam met een cameraval vastgelegd. Het dier is een van de zeldzaamste en meest bedreigde zoogdieren ter wereld. Bekijk hier de beelden.

Een foto van een Saola uit 1993.
Een foto van een Saola uit 1993. Foto AP / WWF

Al vijftien jaar was hij niet meer gezien, maar nu is de saola, ook wel de Aziatische ‘eenhoorn’, in Vietnam met een cameraval vastgelegd. Het dier is een van de zeldzaamste en meest bedreigde zoogdieren ter wereld. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakte de vondst van de beelden, in september dit jaar gemaakt, vandaag bekend.

De saola wordt vanwege zijn zeldzaamheid ook wel de Aziatische eenhoorn genoemd, maar is geen wit fabeldier (zo bewijzen de beelden opnieuw) en heeft twee hoorns. Hij is familie van het rund en heeft een bruin met wit gevlekte kop. Het meest lijkt hij op een antilope met zijn lange, puntige hoorns.

De saola werd pas in 1992 ontdekt in de dichte bossen van Vu Quang in het grensgebied tussen Vietnam en Laos:

Wetenschappers ontdekten toen bij een jager thuis een schedel met ongebruikelijk grote hoorns. Uit genetisch onderzoek bleek dat het om een tot dan toe onbekende soort ging: de saola. Destijds “stond de wetenschappelijke wereld op zijn kop, want het was de eerste ontdekking van een groot zoogdier in vijftig jaar”, schrijft het WNF.

Saola loopt in cameraval

Samen met het Vietnamese ministerie van Bossen had het WNF cameravallen in de Annamietenbergen in Centraal Vietnam gezet. Daarop werd het dier dit keer vastgelegd. En dit is hem dan, de saola, rechts in beeld:

Rechts in beeld, de zeldzame bedreigde saola. Foto AP / WWF

Het WNF is enthousiast over de beelden, zegt dr. Van Ngoc Thinh van WNF Vietnam:

“We konden in eerste instantie onze ogen niet geloven. De saola is voor natuurbeschermers in Zuidoost Azië een soort heilige graal. Iedereen zoekt ernaar maar niemand kan hem vinden. Deze beelden geven hoop voor de toekomst van deze ernstig bedreigde soort.”

Ook de Vietnamese overheid spreekt van een “historisch moment”. Er is nog steeds, twintig jaar na de ontdekking, erg weinig bekend over het dier. Waarschijnlijk zijn er hoogstens enkele honderden levende saola.

    • Anouk van Kampen