Het blijft een raadsel waarom een Britse spion stierf in een sporttas

Drie jaar nadat een dode Britse spion naakt werd aangetroffen in een sporttas, die was afgesloten met een hangslot, is de toedracht van het ongeluk of de moord nog steeds niet duidelijk. Scotland Yard gaat nu maar uit van een ongeluk, de complottheorieën blijven daarmee bestaan.

Gareth Williams op een foto van onbekende datum. Foto AP / Metropolitan Police

Drie jaar nadat een Britse spion dood en naakt werd aangetroffen in een sporttas, die was afgesloten met een hangslot, is de toedracht van het ongeluk of de moord nog steeds niet duidelijk. Scotland Yard gaat nu maar uit van een ongeluk, de complottheorieën blijven daarmee bestaan.

Toen de 31-jarige MI6-medewerker Gareth Williams op 25 augustus 2010 dood werd aangetroffen in een afgesloten tas in zijn badkuip had zijn familie al tien dagen niks van hem gehoord.

De politie die poolshoogte ging nemen, vond niks bijzonders in het appartement van Williams. Uiteindelijk trof een agent een uitpuilende, met een slotje afgesloten, tas aan in de badkuip, toen de agent die optilde lekten er vloeistoffen uit. Het bleek het in ontbinding verkerende lichaam van Williams te zijn.

Buitenlandse spionnen, Russische maffia of seksspel

Sindsdien zijn er talloze complottheorieën de revue gepasseerd. Er is gesproken over buitenlandse spionnen, de Russische maffia of een seksspel als mogelijke verklaring voor de bizarre dood van de coderingsexpert.

Williams was een wiskundegenie die erg op zichzelf was en ook zijn familie niet vertelde over de inhoud van zijn werk voor de geheime dienst. Hij stond bekend als een vriendelijke en gulle man die graag fietste en bergen beklom. Hij had weinig vrienden.

Lijkschouwer oordeelde vorig jaar dat Williams was vermoord

Vorig jaar oordeelde een lijkschouwer dat Williams waarschijnlijk was gewurgd of vergiftigd en daarna in de tas gestopt door de moordenaar. Nu zegt onderzoeker Martin Hewitt van Scotland Yard:

“Er zijn drie bruikbare hypotheses hier. De eerste is dat Gareth, om wat voor reden dan ook, zelf in die tas is gaan zitten en er toen niet uit kon komen en als gevolg daarvan stierf. De tweede is dat Gareth, met hulp van iemand anders in de tas is gaan zitten, dat er toen iets mis is gegaan en hij gestorven is. De derde is dat iemand Gareth heeft vermoord door hem in die tas te stoppen. Het gebrek aan bewijs dat er iemand anders aanwezig is geweest, maakt de hypothese dat er een derde partij is minder waarschijnlijk.”

Lange tijd is er controverse geweest of het mogelijk was dat Williams zichzelf in de bewuste tas had kunnen opsluiten. Experts die het op verzoek van de rechtbank uitprobeerden lukte het niet. Niet lang daarna lukte het anderen wel, zoals hieronder te zien is.

Geen DNA gevonden op slotje waarmee tas was afgesloten

Dan blijft nog de vraag open waarom er geen enkel DNA-spoor te vinden is op het slotje waarmee Williams de tas van binnenuit heeft afgesloten. Er is ook al geopperd dat de Britse geheime dienst te maken had met de dood van hun eigen medewerker. MI6 heeft ook eigen onderzoek gedaan en kreeg kritiek dat ze bewijsstukken niet deelden met andere onderzoekers.

Onderzoeker Hewitt zei vandaag dat er geen bewijzen zijn dat het appartement is schoongemaakt om eventuele sporen uit te wissen en bovendien wijst niets op een worsteling of een inbraak. Het idee dat de Britse geheime dienst er iets mee te maken heeft, wees hij van de hand. “Ik geloof niet dat mij een rad voor ogen is gedraaid”, zei hij. “Ik denk dat we te maken hebben met een tragische dood waar geen uitleg voor is.”