In Den Bosch ligt het ‘best bewaarde Neanderthalerkampement’

In een persconferentie heeft de gemeente Den Bosch vandaag bekendgemaakt het ‘best bewaarde Neanderthalerkampement’ van Nederland te hebben ontdekt. Onder meer stenen werktuigen en dierlijke botresten werden gevonden. Daarbij zijn sporen gevonden die zijn ontstaan bij het maken van de werktuigen.

Wethouder Huib van Olsen toont een mammoetslagtand gevonden in Den Bosch
Wethouder Huib van Olsen toont een mammoetslagtand gevonden in Den Bosch Foto ANP / Joyce van Belkom

In een persconferentie heeft de gemeente Den Bosch vandaag bekendgemaakt het ‘best bewaarde Neanderthalerkampement’ van Nederland te hebben ontdekt. Vanochtend werd al bekend dat er onder meer stenen werktuigen en dierlijke botresten zijn ontdekt. Daarbij zijn sporen gevonden die zijn ontstaan bij het maken van de werktuigen.

De botten zijn afkomstig van mammoeten, wolharige neushoorns, rendieren, reuzenherten, paarden en bizons. Naar de samenhang tussen de uiteenlopende vondsten doen wetenschappers van de Universiteit Leiden onderzoek. De gemeente spreekt van een unieke ontdekking.

Twitter avatar TillyvUffelen Tilly van Uffelen Toch mooi, zo’n mammoetslagtand in mijn Bossche achtertuin #Neanderthaler http://t.co/lqUkZbCgmR

De vondsten dateren uit de oude steentijd, ruim veertigduizend jaar geleden, toen in de regio Neanderthalers woonden.

Neanderthaler waarschijnlijk geen directe voorouder van de mens

Neanderthalers worden over het algemeen niet als een directe voorouder van de mens gezien. Wel tonen ze sterke gelijkenissen en leefden ze enige tijd tegelijk met de cro-magnonmens, de voorloper van de hedendaagse mens. Volgens sommige wetenschappers moet ook vermenging hebben plaatsgevonden, maar anderen betwisten dat.

De Neanderthaler was ruwweg 1,50 tot 1,60 meter lang, maar zwaarder gebouwd en sterker. Ook hadden ze meer herseninhoud. Uit eerdere opgravingen bleek dat neanderthalers onder meer vuistbijlen van steen maakten. Waarom ze zijn uitgestorven is niet bekend.

Twitter avatar sasvheijster Saskia van Heijster Den Bosch is dus de oudste stad van Nederland, zegt wethouder #denbosch nav archeologische vondsten #Neanderthaler #omroepbrabant

In Nederland werd in 2001 voor de Zeeuwse kust een stukje schedeldak met de karakteristieke wenkbrauwboog van een neanderthaler door een schelpenzuiger opgezogen. Dat het om een Neanderthaler ging, bleek pas jaren later. Op diverse andere locaties zijn eerder onder meer vuistbijlen van Neanderthalers gevonden.