Geen rijke te zien

Het blad Quote presenteerde gisteravond zijn jaarlijkse lijst met de 500 rijkste Nederlanders De gelukkigen zelf waren op het feestje niet te bekennen „Het is gevaarlijk om het te laten zien”

Verslaggever

Alcohol en feestjes kunnen nooit echt zonder elkaar. Dit jaar zijn ze zelfs de kop en het staart van de Quote-500. Tijs Verwest (DJ Tiësto) had vorig jaar nog een vermogen van 50 miljoen euro en haalde de lijst toen niet. Dit jaar heeft hij 4 miljoen meer en staat hij er wel in, op plek 500. En op nummer 1 van de lijst staat Charlene de Carvalho-Heineken, die haar bier levert aan veel Tiësto-feestjes. Met 7.6 miljard euro is zij de meest vermogende Nederlander.

Verwest en Heineken waren gisterenavond niet bij de bekendmaking van de nieuwe Quote 500. Sterker nog: hoofdredactrice Mirjam van den Broeke verzocht haar gasten om het haar te melden wanneer een van de gelukkigen werd gespot op het feestje. De 31-jarige schone Tamara Elbas die zichzelf een „upcoming miljonaire” noemt was er wel. „Ik ben gewoon een onwijze opportunist’’, zegt Elbas die in de modewereld zit en evenementen organiseert voor het luxe segment. Over vijf jaar hoopt ze ook op de lijst te staan en avonden als deze helpen haar aan de contacten die daarvoor nodig zijn.

En zo zijn er meer voorbeelden. Er is een klein groepje vrouwen die samen de nieuwe cast van Hollands Next Top Model zouden kunnen zijn. Dat er meer jongeren aanwezig zijn valt makelaar en televisiepresentator Harry Mens ook op. Hij komt sinds het ontstaan van de Quote 500 al op dit soort feestjes. „Het is niet Nederlands om met rijkdom te etaleren”, zegt Mens.

Mens is er „vooral voor de gezelligheid” maar ziet hier vanavond niet veel van zijn oude kennissen rondlopen.

Erik de Vlieger is er wel. De bekende ondernemer – met onder meer geld in het vastgoed en luchtvaartbedrijven – kwam vroeger op dit soort feestjes zijn vastgoedconcurrenten tegen. „Die zijn of dood, of failliet, of ze zitten in de gevangenis”, zegt hij. Zelf staat hij niet meer in de Quote 500-lijst, dus gaat hij nu als vaste columnist voor de Quote aan de slag. Vroeger stond De Vlieger op „plek 253 volgens mij’’ en had hij nog „iets van 125 miljoen’’.

Nu heeft hij zo’n 80 miljoen euro minder. Hij wil niet vertellen wat er met zijn geld is gebeurd. Niemand met geld wil hier over zijn geld praten. Of over wat men naast het beleggen met het geld doet. „Vroeger was dit feestje veel uitbundiger en durfde iedereen te komen. Nu word je niet aardig gevonden wanneer je rijk bent. Ook word je eerder opgemerkt door de fiscus en de overheid”, zegt De Vlieger.

Met het oog op de crisis begrijpt hij niet hoe het kan dat de 500 rijken dit jaar gezamenlijk rijker zijn dan ooit. Twintig van hen zijn miljardair en ze bezitten samen 113,1 miljard euro. De toptien wordt gevormd door bekende miljardairs als Heineken, John de Mol, de altijd goedlachse ondernemer Marcel Boekhoorn, Albert Blokker (van de winkels) en auto-importeur Wijnand Pon.

De jonge aanwezigen hebben de ambitie om miljonair te worden omdat geld het leven makkelijker maakt. Maar als ze de lijst uiteindelijk bereiken, zijn ze nergens te vinden. „Het is gevaarlijk om het te laten zien”, zegt Harry Mens. „Er komen foute mensen op je af. Gelukzoekers en ook vrouwen’’, zegt hij lachend.