EU-afvaardiging naar Oekraïne om over oud-premier Timosjenko te praten

Julia Timosjenko poseert in haar huis in 2011.
Julia Timosjenko poseert in haar huis in 2011. Foto AFP/ Sergej Supinsky

Afgevaardigden van de Europese Unie zullen volgende week weer naar Oekraïne afreizen om een compromis te bereiken over het lot van oppositieleider Joelia Timosjenko, die momenteel een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit. Dat meldt Reuters. Ze willen een akkoord bereiken voor de EU-top aan het eind van deze maand.

De Ierse politicus Pat Cox en voormalig president van Polen Aleksander Kwasniewski zijn al herhaaldelijk naar hoofdstad Kiev gegaan om over Timoshenko te praten. Volgens Cox gaan ze “zo lang als nodig is, met zoveel mensen als nodig is, er alles aan doen dat nodig is om succes te garanderen”. Sommige regeringen in de EU willen dat Timosjenko vrij wordt gelaten voor de EU-top in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Daar moet een nauwere samenwerking tussen Oekraïne en de EU worden besproken, maar haar behandeling in de gevangenis vormt een struikelblok.

Vorige maand werd bekend dat Timosjenko mogelijk naar Duitsland zal gaan voor een ziekenhuisbehandeling. De oud-premier kampt met een rughernia. Het parlement heeft vandaag een beslissing om Timosjenko naar Duitsland te laten afreizen uitgesteld, meldt AP. Functionarissen in de EU hebben er bij de huidige president Viktor Janoekovitsj op aangedrongen Timosjenko als compromis naar Duitsland te laten gaan voor behandeling.

Zeven jaar vanwege machtsmisbruik

Timosjenko werd in oktober 2011 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. Een hoger beroep werd afgewezen door het Hooggerechtshof.

Het hof vindt, net als de rechtbank eerder, dat Timosjenko haar bevoegdheden heeft misbruikt bij het sluiten van een gasdeal met Rusland. Volgens onderzoekers was Oekraïne in 2009 gedwongen om gas te kopen van Rusland tegen prijzen die ruïneus waren voor de economie. De veroordeling vormde volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een schending van de mensenrechten.

    • Frank Huiskamp