‘Eerste asbestclaim tegen staat ingediend’

De 58-jarige Klaas Jasperse werkte ruim dertig jaar in de aluminiumindustrie in Vlissingen. In 2009 bleek hij asbestkanker te hebben.
De 58-jarige Klaas Jasperse werkte ruim dertig jaar in de aluminiumindustrie in Vlissingen. In 2009 bleek hij asbestkanker te hebben. Foto ANP / Lex van Lieshout

Voor het eerst heeft iemand met asbestkanker de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor zijn dodelijke ziekte. De 58-jarige Klaas Jasperse vindt dat de overheid nalatig is geweest in de bescherming tegen de risico’s van asbest, schrijft Trouw vandaag.

Jasperse werkte ruim dertig jaar in de aluminiumindustrie in Vlissingen. Tussen 1977 en 1984 werkte hij vrijwel dagelijks met asbest. In 2009 bleek hij asbestkanker te hebben. Van zijn werkgever, aluminiumbedrijf Pechiny en twee opeenvolgende bedrijven, kreeg hij volgens de krant geen beschermingsmiddelen of extra voorlichting.

De ex-werkgever erkende aansprakelijkheid, maar ging in 2011 failliet. Door het faillissement liep Jasperse de doorbetaling van zijn salaris mis en kreeg hij een aanzienlijk lagere uitkering.

Met zijn advocaat Rob Ruers heeft hij nu ook de staat aansprakelijk gesteld. Jasperse dienst een schadeclaim in wegen “onvoldoende wetgeving, toezicht en handhaving in het asbestdossier”. De overheid zou hebben verzuimd maatregelen te nemen om werknemers te beschermen: pas in 1993 werd het gebruik van asbest verboden, terwijl de risico’s van asbest al veertig jaar bekend waren. Onder druk van de lobby van de asbestindustrie zou de overheid zich te afwachtend hebben opgesteld.

Letselschade-advocaat Ruers promoveerde vorig jaar op het Nederlandse asbestbeleid. In zijn studie concludeerde Ruers volgens Trouw dat de Nederlandse overheid burgers onvoldoende heeft beschermd tegen de gezondheidsrisico’s van asbest. Daardoor zullen de komende jaren volgens hem 10.000 mensen onnodig overlijden aan asbestkanker.

De staat reageerde volgens de krant in eerste aanleg afwijzend. Daarom is de zaak bij de rechtbank in Den Haag aanhangig gemaakt.