Drilinstructies voor rasverkopers

Jeffrey Gitomer: Het Rode Boekje voor Verkopers

Voor de rasverkoper is het geen spelletje maar bittere noodzaak om de beste verkoper te zijn en de concurrentie te verpulveren. Die pitbulls hebben vaak Het Rode Boekje in hun binnenzak. In het boek profileert Jeffrey Gitomer zich als een kruising tussen een drilinstructeur en de Emile Ratelband van het verkopen. Met roodgedrukte zinnen, leuzen en telkens terugkerende aansporingen prent hij zijn salespreek in. Ook al benadrukt Gitomer dat de verkoper voelsprieten moet hebben, dat klanten wel graag willen kopen, maar het verschrikkelijk vinden als hun iets wordt verkocht en dat het van levensbelang is dat klanten je aardig vinden, lijkt het toch alsof dit boek vooral bedoeld is voor gladde jongens. Nederlandse verkopers doen er goed aan de lessen van Gitomer te combineren met wat vaderlandse nuchterheid.