Drieluik Bacon geveild voor 142 miljoen dollar - duurste tot nu toe

Het drieluik van de Britse schilder Francis Bacon Three Studies of Lucian Freud uit 1969 is gisteren bij Christie’s in New York geveild voor 142,4 miljoen dollar (106,2 miljoen euro). Nooit eerder werd een kunstwerk voor zo’n hoog bedrag geveild.

Foto van Christie's New York. Gemaakt tijdens het bieden voor de triptiek van Bacon uit 1969.
Foto van Christie's New York. Gemaakt tijdens het bieden voor de triptiek van Bacon uit 1969. Foto AP / Christie's Images LTD

Het drieluik Three Studies of Lucian Freud van de Britse schilder Francis Bacon uit 1969 is gisteren bij Christie’s in New York geveild voor 142,4 miljoen dollar (106,2 miljoen euro). Nooit eerder werd een kunstwerk voor zo’n hoog bedrag geveild, laat Christie’s weten.

Bacon maakte de triptiek over zijn vriend en collega-schilder Lucian Freud. De verwachting was dat het werk tegen de honderd miljoen dollar zou opbrengen. De schilderijenreeks wisselde uiteindelijk van eigenaar nadat verschillende kopers gedurende zes minuten tegen elkaar op hadden geboden, zegt een woordvoerder van Christie’s tegen AP.

Bekijk hier een filmpje van het biedproces. Het afhamerbedrag van 127 miljoen dollar is exclusief bijkomende kosten.

Het regent de afgelopen jaren veilingrecords

Het vorige veilingrecord werd in mei vorig jaar gevestigd. Toen leverde een versie van De Schreeuw van Edvard Munch 119,9 miljoen dollar (ruim 91 miljoen euro) op.

NRC Handelsblad schreef in 2011 al over de snel op elkaar volgende veilingrecords op de kunstmarkt. Over het algemeen gaan vermogende verzamelaars voor de iconische meesterwerken, en minder voor de wat riskantere investeringen.

Verzamelaars zijn nu koortsachtig op zoek naar werken van grote namen – kunst die als waardevast wordt gezien.

Bij de veiling naoorlogse en hedendaagse kunst in New York werd ook een record gevestigd door Jeff Koons. Zijn Balloon Dog bracht 58,4 miljoen dollar (43,5 miljoen euro) op, een veilingrecord voor het werk van een levende kunstenaar.

Een schilderij van de Nederlands-Amerikaanse schilder Willem de Kooning, Untitled VIII, werd geveild voor 32 miljoen (23,9 miljoen euro). Dat is een veilingrecord voor het werk van de abstract-expressionist.