De online jacht op kopers van illegaal zwaar vuurwerk

De politie ontmaskert sinds gisteren online kopers van in Nederland verboden vuurwerk in een videoboodschap.

Ehm, wat bedoelen ze daar precies mee?

De Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers ziet dat steeds meer mensen hun illegale vuurwerk bestellen bij webshops in Oost-Europa, en die kunnen niet door de Nederlandse politie worden aangepakt. Daarom wordt ervoor gekozen achter de kopers aan te gaan. Als zij online zijn opgespoord, krijgen kopers een link naar een YouTube-filmpje in hun inbox. Daarin worden zij door een politieagente met hun initialen genoemd. Ook wordt de bestelling en de gebruikte webshop omschreven. De koper krijgt daarnaast een waarschuwingsbrief thuis met het advies af te zien van de aankoop. De filmpjes worden geplaatst op het openbare YouTube-kanaal van de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers. Op het kanaal stonden gisteren al 26 filmpjes van mensen die online illegaal vuurwerk hadden gekocht.

Hoe komt de politie aan de gegevens van deze online- shoppers?

De politie wil daar niets over zeggen. Weblog Geenstijl.nl zegt dat het via een anonieme tipgever te horen heeft gekregen dat de politie bij providers de IP-adressen opvraagt van verdachten. De politie ontkent in ieder geval dat er voor de opsporing internetverkeer wordt afgetapt of dat er e-mails worden onderschept.

Waarom zet de politie zo stevig in op deze aanpak?

Omdat er elk jaar weer slachtoffers vallen door vuurwerk. Afgelopen jaarwisseling werden 810 mensen behandeld op de spoedeisende hulp. Dat was een toename van 20 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Er liepen 264 mensen oogletsel op en 23 ogen werden blind door vuurwerk. Ruim een kwart van de vuurwerkslachtoffers raakte gewond door zwaar professioneel vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen. NRC