Curaçao wil Nederlandse hulp tegen maffia

Het kabinet van Curaçao. Op de derde rij van onderen staat rechts Nelson Navarro, minister van Justitie op het eiland. Curaçao roept volgens hem de hulp in van Nederland en de omliggende eilanden Sint Maarten en Aruba om een offensief te beginnen tegen de georganiseerde misdaad.
Het kabinet van Curaçao. Op de derde rij van onderen staat rechts Nelson Navarro, minister van Justitie op het eiland. Curaçao roept volgens hem de hulp in van Nederland en de omliggende eilanden Sint Maarten en Aruba om een offensief te beginnen tegen de georganiseerde misdaad. Foto ANP / Prince Victor

Curaçao roept de hulp in van Nederland en de eilanden Sint Maarten en Aruba om een offensief te beginnen tegen de georganiseerde misdaad. Dat zegt de minister van Justitie op het eiland, Nelson Navarro, volgens persbureau Novum.

Hij doet die uitspraak in een reactie op het voorlopige rapport dat verschenen is naar aanleiding van de dood van Luigi Lorenzo F., alias Pretu. Die overleed begin september in zijn politiecel in Barber, ten westen van Willemstad, vermoedelijk als gevolg van zelfmoord. Pretu zat vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op politiek leider Helmin Wiels.

‘Curaçao kan de strijd niet meer alleen aan’

Volgens de Justitieminister wordt Curaçao momenteel gedestabiliseerd door de georganiseerde misdaad en kan Curaçao de strijd daartegen niet meer alleen aan. In het justitieel overleg in januari zal er met Nederland, Sint Maarten en Aruba gesproken worden over zo’n gezamenlijk offensief van het Rijk tegen de georganiseerde misdaad.

Eerder meldde de fractievoorzitter van de regeringspartij PAIS, Alex Rosaria, al dat de lokale maffia was doorgedrongen tot de hoogste politieke regionen op het eiland, zelfs tot in regeringskringen.

Hoewel de moord op de 54-jarige politiek leider Helmin Wiels, in mei van dit jaar, technisch is opgelost, weet Justitie nog altijd niet wie de opdracht tot de liquidatie heeft gegeven. In totaal zijn al acht verdachten aangehouden in de zaak, van wie drie nog in voorlopige hechtenis zitten. Het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels wordt grotendeels uitgevoerd door het Nederlandse Recherchesamenwerkingsteam.

Koningspaar bezoekt Caribisch deel van het koninkrijk

Terwijl Navarro vroeg om Nederlandse hulp, beginnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan hun kennismakingsbezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk. Ze kwamen gisteravond aan op Sint Maarten. Het bezoek vormt het sluitstuk van de kennismakingstoer van het koningspaar door de provincies.

Na Sint Maarten gaan ze naar Saba, Sint Eustatius, Bonaire en dus ook Curaçao. Volgende week woensdag doen Willem-Alexander en Máxima het laatste eiland aan, Aruba.