Consumptie brood neemt af door populaire boeken

Dit jaar al 2,3 procent minder brood gegeten

Nederlanders eten minder brood. De eerste drie kwartalen van dit jaar is de broodconsumptie met 2,3 procent gedaald. Het Voorlichtingsbureau Brood ziet het dieetboek De voedselzandloper van Kris Verburgh als oorzaak. Hierin wordt geadviseerd geen of minder brood te eten. Van De voedselzandloper zijn 225.000 exemplaren verkocht. Het boek staat anderhalf jaar in de bestseller top-60, de laatste weken op nummer 1 of 2.

Cijfers van onderzoeksbureau GfK lieten in 2009 nog een groei van 1,3 procent zien, sindsdien daalt de broodconsumptie met halve procentpunten, met in 2011 voor het GfK een onverklaarbare uitschieter van -1,9 procent. Sinds begin dit jaar is de daling echter duidelijk sterker, en gaat die gelijk op met de populariteit van De voedselzandloper.

Zowel bakkers als supermarkten verkopen minder brood. Bij de supermarkten groeit de omzet nog wel, door prijsverhoging of de verkoop van duurdere broodsoorten. Gewone bakkers zien volgens het Voorlichtingsbureau de grootste daling in volume en omzet.

GfK gaat voor het Voorlichtingsbureau Brood, het pr-bureau van de bakkersbranche, de oorzaken van de daling nader onderzoeken. Vast staat volgens woordvoerder Frank Janssen wel dat „De voedselzandloper en in mindere mate de Broodbuik, het antitarweboek van de Amerikaan William Davis, zorgen voor veel onrust over brood.”

De voedselzandloper keert zich met name tegen producten die voor hoge bloedsuikerpieken zorgen (brood, aardappelen, pasta en rijst), producten met een hoge ‘glycemische index’. Zo schrijft Verburgh onder meer: „Soms kan de glycemische index van volkorenbrood even hoog zijn als die van bruinbrood, of zelfs van witbrood. Sommige volkorenbroden zijn immers gemaakt van genetisch gemanipuleerde tarwe. [...] Volkorenbrood of niet, het beste is eenvoudigweg geen of heel weinig brood te consumeren en dit zoveel mogelijk te vervangen door havermoutpap en andere alternatieven uit de voedselzandloper.” Haververkopers zien ook een ‘Voedselzandlopereffect’: zo steeg bij Graanpletterij De Halm, die diverse graansoorten levert aan onder meer veel natuurvoedingswinkels, de haveromzet met vijftig procent sinds Verburgh bij Pauw & Witteman zat.

Het Voorlichtingsbureau blijft intussen de richtlijnen van het Voedingscentrum volgen, 6 à 7 sneetjes brood per dag voor een volwassene. Janssen: „Veel uitspraken over brood in deze boeken zijn onzorgvuldig en feitelijk onjuist. We laten ons niet verleiden tot een discussie die de verwarring alleen maar groter maakt. We blijven de positieve en gezonde eigenschappen van brood benadrukken.”

    • Martine Kamsma