Al 3,5 miljoen euro voor Filippijnen gestort op giro 555

Op giro 555 is tot nog toe 3,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filippijnen. De rekening werd maandag opengesteld voor de ramp.

Een overzichtsfoto toont wat er over is van de kustplaats Tanawan Foto AP/ Wally Santana

Op giro 555 is tot nog toe 3,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filippijnen. Dat meldt een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) aan persbureau Novum. De rekening werd maandag opengesteld voor de ramp.

De woordvoerder spreekt over “een prachtig mooi begin”. Het geld is in eerste instantie bedoeld voor noodhulp en wordt ingezet om medische zorg, voedsel, water en onderdak voor de Filippijnse slachtoffers te verzorgen. Maandag volgt er een grote gezamenlijke televisieactie van de publieke omroep, RTL en SBS.

De SHO roepen mensen die acties willen organiseren op deze verder op te tuigen en maandag geld en cheques naar het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum te brengen, schrijft Novum. Het instituut dient maandag als actiecentrum.

Geld geen acuut probleem voor land, maar kan hulp wel gebruiken

Geld is, zo schreef onze Azië-redacteur Floris van Straaten vandaag in NRC Handelsblad geen acuut probleem, zoals dat het wel was op Haïti:

“De reserves in buitenlandse valuta bedragen zo’n tachtig miljard dollar. Wel is de nieuwe relatieve welvaart heel ongelijk verdeeld. Het grootste deel is naar een betrekkelijk kleine groep gegaan in en om de hoofdstad Manila. Vooral in de provincies blijft armoede wijd verbreid. Het wil ook niet zeggen dat het land geen hulp kan gebruiken bij het reddingswerk en de wederopbouw van de getroffen gebieden.”

Dodental naar 2.344

Het dodental van de ramp werd door de Filippijnse rampendienst eerder vandaag naar boven bijgesteld en is nu 2.344. Daarnaast zijn nog eens 3.804 mensen gewond geraakt. De vrees is dat het dodental weleens boven de tienduizend kan gaan uitkomen. De Filippijnse president Aquino heeft echter geschat dat het dodental eerder tussen de 2000 en 2500 zal liggen. Omdat de getroffen gebieden moeilijk te bereiken zijn, is het lastig in te schatten hoeveel mensen door Haiyan zijn omgekomen.

Miljoenen mensen getroffen, hulp moeilijk op gang

Haiyan, een van de krachtigste stormen ooit, trok afgelopen vrijdag over de archipel en verwoestte tienduizenden woningen en gebouwen. Bijna tien miljoen mensen werden getroffen, honderdduizenden mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. Vijf dagen later hebben veel gebieden op de Filippijnen te weinig water, eten en medische benodigdheden, en nog steeds geen elektriciteit. De hulp in het gebied komt maar moeilijk op gang.

Een enkel gebied is zelfs gevaarlijk te noemen. Zo loopt de situatie in de zwaar getroffen kustplaats (220.000 inwoners) Tacloban, dat bijna geheel met de grond is gelijkgemaakt, uit de hand. Plunderaars slaan er, in afwachting van hulp, hun slag. Veiligheidsdiensten raakten met hen in een vuurgevecht. Een massabegrafenis in de stad, waar alleen al mogelijk tienduizend mensen zouden zijn omgekomen, werd uitgesteld, omdat er schoten waren gelost.

Lees meer over de ramp in ons overzichtsartikel

    • Frank Huiskamp