Akkoord over waarheidscommissie in het wielrennen

Foto AP / Mark Lennihan

Het wereldwijde antidopingagentschap WADA heeft een akkoord bereikt met de internationale wielerbond UCI over een waarheidscommissie die het voormalige dopinggebruik in het wielrennen moet onderzoeken. Lance Armstrong wordt uitgenodigd om te getuigen, zei UCI-voorzitter Brian Cookson tegen persbureau AP.

De onderzoekscommissie gaat geleid worden door de UCI, zei Cookson. Hij wil later in de week meer details bekend maken. Over een versoepeling van de sancties tegen de levenslang geschorste Lance Armstrong na een eventuele getuigenis kon Cookson niks zeggen. De UCI-voorzitter zei:

“Hij heeft toegegeven vals te hebben gespeeld om zo zeven keer de Tour de France te kunnen winnen. Of andere renners wel of niet hebben vals gespeeld doet er misschien niet toe. Ik kan me niet voorstellen dat hij dezelfde straf krijgt als renners die eerder bewijsmateriaal hebben overhandigd.”

Cookson zei dat er een stok achter de deur moest zijn om renners voor de waarheidscommissie te krijgen.

“Sommige mensen zullen opstaan en een getuigenis afleggen, omdat ze het kwijt willen. Anderen zullen dat niet willen doen. Dus moet er een soort stok achter de deur zijn en dat zijn we nu met WADA aan het bekijken.”

De waarheidscommissie zou begin 2014 van start moeten gaan en binnen een jaar haar werk voltooid moeten hebben. Cookson, die in september Pat McQuaid opvolgde als voorzitter van de UCI en tijdens zijn verkiezing beloofde de sport op te zullen schonen, hoopt vooral dat Armstrong wil getuigen over mogelijke hulp binnen het UCI om zijn dopinggebruik destijds te maskeren.

“Ik moet zeggen dat ik vooral benieuwd ben naar de beschuldigingen die hij schijnbaar heeft gemaakt … over de manier waarop hij een speciale behandeling van het UCI heeft gehad. Als dat waar is, wil ik zeker over horen.”

Cookson heeft ook al met het Franse dopingagentschap gesproken over samenwerking bij de Tour de France volgend jaar. De UCI-voorzitter wil de dopingcontrole weghalen bij de UCI.

    • Alex van der Hulst