Acht doden bij plunderingen Filippijnen - ‘stad Tacloban te gevaarlijk’

Bij plunderingen op de Filippijnen zijn zeker acht mensen om het leven gekomen toen de muur van een rijstopslag instortte. Merlijn Stoffels van het Rode Kruis is in het gebied en zegt dat de hulpverlening in het gebied moeilijk verloopt, ook door de onveilige situatie door plunderaars. Het dodental is opgelopen tot 2.275.

Hulpgoederen worden in een vliegtuig geladen op weg naar Cebu.
Hulpgoederen worden in een vliegtuig geladen op weg naar Cebu. Foto AFP / Adek Berry

Bij plunderingen op de Filippijnen zijn zeker acht mensen om het leven gekomen toen de muur van een rijstopslag instortte. Duizenden overlevenden van de tyfoon bestormden de rijstopslag in Alangalang, op het centraal gelegen eiland Leyte. Dat heeft een woordvoerder van de Filippijnse Nationale Voedsel Autoriteit volgens persbureau AP gemeld.

Volgens de woordvoerder konden politie en soldaten, die de rijstopslag bewaakten, niets verrichten tegen de plundering. Door de bestorming hield een muur het niet meer, en raakten acht mensen onder de stenen bedolven. De plunderaars namen volgens de woordvoerder meer dan 100.000 zakken rijst van vijftig kilo mee.

De rijstopslag ligt in de gemeente Alangalang:

Hulp bereikt gebied moeilijk

Vijf dagen na Haiyan, een van de krachtigste tyfoons ooit aan land gekomen, staat de overlevenden nog een grote uitdaging te wachten. Veel gebieden hebben te weinig water, eten en medische benodigdheden, en nog steeds geen elektriciteit. Er is hulp naar het gebied gestuurd, maar in afwachting daarvan plunderen veel bewoners van het gebied gebouwen op zoek naar eten. Het duurt lang voor hulp het gebied kan bereiken omdat het moeilijk bereikbaar is door een gebrek aan vrachtwagens en verwoeste en geblokkeerde wegen.

Het Rode Kruis, aanwezig in het gebied, voedselpakketten te kort om iedereen van eten te kunnen voorzien. De honger “begint te komen”, aldus NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel.

President Benigno Aquino heeft de gevolgen van de tyfoon uitgeroepen tot nationale ramp. Er is een avondklok ingesteld en honderden soldaten zijn naar Tacloban, de hoofdstad van Leyte gestuurd uit vrees dat de situatie uit de hand loopt.

Update 8.45 uur: Merlijn Stoffels van het Rode Kruis is in het gebied en bevestigt op Radio 1 dat er weinig voedselpakketten zijn en dat de hulpverlening in het gebied moeilijk verloopt. Dat komt volgens hem ook door de onveilige situatie in onder meer de zwaar getroffen stad Tacloban. Plunderaars zouden voor onveiligheid zorgen.

Konvooien van het Rode Kruis werden volgens Stoffels tegengehouden, waardoor ze nog extra vertraging op hebben gelopen. De konvooien worden nu begeleid en kunnen de regio weer intrekken, aldus Stoffels. Vandaag komen volgens de woordvoerder waarschijnlijk nieuwe wagens van het Rode Kruis aan in de stad Ormoc. Bij Ormoc en op het eiland Samar worden twee distributiecentra opgezet. In Tacloban is het volgens hem echter “te gevaarlijk”.

Nieuws van Reuters lijkt de constatering van Stoffels te bevestigen. Vlakbij Tacloban, in het dorp Abucay, zouden de Filippijnse veiligheidsdiensten in een vuurgevecht zijn geraakt met gewapende plunderaars.

President: dodental tussen 2.000 en 2.500

Het officiële dodental als gevolg van de ramp staat ondertussen op 1.883. Een schatting van het Rode Kruis van het uiteindelijke dodenaantal lag op tienduizend, maar president Aquino zei gisteravond dat het dodental waarschijnlijk tussen de 2.000 en 2.500 ligt. Het is door de slechte bereikbaarheid van het gebied nog moeilijk te bepalen hoeveel doden er zijn.

Update 8.45: Het dodental is opgelopen tot 2.275. Dat heeft de National Disaster Risk Reduction and Management Council (NDRRMC) op de Filippijnen volgens persbureau AP laten weten. 3.655 mensen zijn gewond geraakt, en nog tachtig mensen zijn volgens de organisatie vermist.

    • Anouk van Kampen